
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. I-7-04 
 
 
April 1, 2004 
 
 
 The following is offered in response to your March 17, 2004 letter to me in which 
you seek a formal interpretation of Section 505 of the BOCA National Building 
Code/1996 portion of the 1999 State Building Code. 
 
Question 1:  When calculating the allowable area of a mezzanine, does one include the 
area of enclosed spaces on the floor below the mezzanine? 
 
Answer 1:  No.  Section 505.2 of the referenced code specifically states “The enclosed 
portions of rooms shall not be included in a determination of the size of the room in 
which the mezzanine is located.”  A simple way to view this is to calculate 1/3 of the 
area of the room below with which the mezzanine shares a common atmosphere.  
Thus, any spaces on the floor below that are enclosed cannot be used in the allowable 
mezzanine area computation. 
 
Question 2:  When calculating the actual area of the mezzanine does one deduct 
spaces on the mezzanine that are enclosed? 
 
Answer 2:  No.  All of the area of the mezzanine, including any enclosed spaces (only 
allowed under the exceptions to Section 505.4), is utilized in determining the 1/3 
allowable area.  If the area of the mezzanine exceeds 1/3 of the area of the room onto 
which it opens, it ceases to be a mezzanine and becomes a story above grade. 
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