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 The following is offered in response to your April 10, 2003 letter to me in which 
you seek a formal interpretation of the provisions of Section 1014.11 of the BOCA 
National Building Code/1996 portion of the 1999 State Building Code which sets forth 
provisions for the enclosure of interior stairways.  The building you describe is two 
stories, Use Group B, and Type 3B construction.  One of the means of egress stairs in 
this building is located at the main entrance to the building, is protected by two-hour 
fireresistance rated construction and separated from the circulation space in the building 
(lobbies and corridors) by fire doors on magnetic hold open devices tied into the fire 
alarm system.  The configuration of the stair is that it is open within the enclosure, but 
fully separated from the balance of the building by rated construction.  In effect, an 
oversized enclosure has been created. 
 
Question:  Does the interior stair as described meet the requirements of the referenced 
code? 
 
Answer:  Yes.  Section 1014.11 requires that interior stairs connecting two stories be 
enclosed by a minimum of one-hour fireresistance rated construction.  The proposed 
enclosure exceeds that requirement and is therefore code compliant.  The code does 
not require that the enclosure only be of sufficient size to accommodate the stair itself 
as long as the enclosure is not used for any other purpose.  Your letter and the 
accompanying drawings do not indicate use of the enclosure for any purpose other than 
as an exit and as the main entrance to the building.  It is important to stress here that 
this interpretation is based on no use whatsoever of the enclosure in question other 
than for ingress and egress from the building.  Installation of furniture or occupancy by a 
receptionist would, for instance, turn the enclosure into a lobby, which is regulated by 
Section 1020.3 of the code.  Section 1014.11 also contains the requirement that all 
openings in exit enclosures shall be limited to those necessary for exit access to the 
enclosure from normally occupied spaces and for egress from the enclosure.  While it is 
true that the main entrance door to the building provides access from the exterior of the 
building into the stair enclosure, it is also true that these same main entrance doors 
provide the only way out of the exit enclosure to the exterior of the building, thus they 
are required for egress from the enclosure and are also code compliant.  What 
differentiates the space being evaluated from a vestibule, regulated by Section 1020.2 
is that the user of the exit stair is not required to leave the protected enclosure to enter a 
transition space with a lesser degree of protection, but rather stays inside the rated 
enclosure until reaching exit discharge, in this case the main doors to the exterior.   
 
 Other factors you describe must also be considered when evaluating this 
enclosure.  Section 717.1.2 requires that exit access doors for exit enclosures must be 
fire doors and you indicate that you intend to provide such doors.  Section 717.5.1 
states that fire doors which are not self-closing and which are located in exit enclosures 
shall be automatic-closing by the actuation of smoke detectors or by the loss of power 
to the smoke detector or to the hold-open device.  Assuming your fire doors are of the 
rating required by Table 717.1 (1 ½ hour door for a two-hour separation assembly), and 
the hold-open devices meet the requirements of Section 717.5.1, the exit access doors 
are also code compliant. 



 
Although the enclosure you describe does not fit the “classic” model of what we are 
used to seeing as an interior stairway enclosure, when you break it down into its 
components you see that it meets or exceeds the requirements of the code for an 
interior exit stairway enclosure. 
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