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Transmittal Training Q&A

Transmittal:

Q.
A.

What happens if we do not receive an acknowledgement of file receipt?
Please give the system up to 24 hours to process an acknowledgement letter before contacting TRB.
Contact us immediately if we are approaching the transmittal due date.

Leave of Absence:

Q.

A.

If the member is on a leave and being paid through a third party (not payroll), how should we transmit
that information and what status would they be in?

They member is not on payroll and would be considered on a leave. They would be left off the
transmittal based on the 1°t working day of the month rule and would need to apply for an Current
Leave of Absence assuming it is an approved leave.

Membership/Includable/Excludable Payments:

Q.

if the long-term sub cert is just a pathway to a Charter School Educator Permit (CSEP), do we still collect
TRB contributions if they are eligible under the LTS cert, but will not remain an LTS going into another
year?

The State Certification Office has confirmed the CSEP would be ineligible for the CTRB. If an individual
with a long-term sub authorization obtains a CSEP and continues to work in same assignment requiring
the long-term

What if the “6™ class” if for only a semester and not a full year? Is it still considered pensionable
earnings? What if a teacher covers for one who is on maternity leave mid-year and is being paid for a 6™
class during that leave time?

6" classes must be for a complete school year in duration. There must be an agreement in place for the
member to be performing the 6 class for the first working day of each month. An agreement where
the duration is not known or is “as needed” would not be considered as pensionable.

What if the long-term sub cert is just a pathway to a Charter School Educator Permit (CSEP), do we still
collect TRB contributions if they are eligible under the LTS cert, but will not remain an LTS going into
another year?

The State Certification Office has confirmed the CSEP would be ineligible for the CTRB. If an individual
with a long-term sub authorization obtains a CSEP and continues to work in same assignment requiring
the long-term sub authorization for the year they can continue to be reported. If the teacher is moved
to another position once they have obtained a CSEP then they truly were not in the long-term sub
assignment for the full year and are no longer eligible to be reported since they are now working only
under the CSEP.
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Annual Statements:

Q. With the annual statements that are sent to the BOE, we were told that we could not give copies to
teachers that request them past a certain date? What is the reason for this so that we can explain to
any teacher who requests another copy?

A. The concept was that annual statements may change and not have the most current information.
Although statutory, TRB also recognizes the assistance the districts are providing. Providing a cut off
date allows both TRB to assume the duty from the BOE in providing statements and also ensures that
statement is the most up to date.

Social Security & Section 218 Agreement:

Q. If the payment is determined to not be pensionable, are they supposed to pay Social Security on it?

A. Please refer to your city’s Section 218 agreement to determine if earnings not used towards the
Teachers’ Retirement System are subject to Social Security. Please review the following links for more
information. Questions should be directed to the State Social Security Administrator or a Social Security
Office.

e Social Security Coverage for CT Public School Teachers
e SSA Section 218

Electronic Forms and Submitting to TRB:
Q. Do we need to submit beneficiary designations to TRB?
A. Yes. The TRB needs to process the beneficiary forms in order to provide accurate beneficiary
information on the member’s annual statement.

Q. Inthe spring, when we were working remotely, we automated our on-boarding forms including the
Active Teacher Beneficiary Form. We tried to submit that form electronically to TRB however we were
told an electronic submission of the form was not acceptable. Is there any plan to accept those forms
electronically?

A. Itis statutory that the TRB must administer to forms prescribed by the agency to properly adhere to
requirements of the State Auditors of Public Accounts. TRB's objective in the future is to provide
teachers an online member access portal and ability to update their information, including beneficiaries.

Post Retirement Reemployment:

Q. What if the retiree is not being used in a teaching capacity after retirement? Do they still have to follow
the 45% rule or is there a max on what they can earn?

A. The Reemployment of Teachers statute provides limitations on any member who is employed in a
teaching position. Please use the same guidelines for membership in a “teaching position” for an active
teacher and apply the same methodology to one who is in retiree status. The duties in the position
must require certification in order to be considered a “teaching position”. Please refer to the State
Certification Office or trb.prr@ct.gov if you have any questions. Failure to comply may jeopardize the
employee’s future benefits.

Q. When a retiree comes back to work, their return to work salary is not eligible for TRB deduction correct?
Would they be required to deduct Social Security?

A. Correct, retirees from our system do not contribute. Please see the above section about Social Security
and the Section 218 agreement.
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