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THE TEACHER EDUCATION AND MENTORING (TEAM) PROGRAM 

 
GENERAL QUESTIONS  

Q. What is the Teacher Education And Mentoring (TEAM) program? 
 

A. The TEAM Program, is CT’s induction program for new teachers. 
In order to help beginning teachers successfully transition from preparation to the role of professional 
educators, section 10-145o of the Connecticut General Statutes was passed in October 2009 and called 
for the establishment of “a teacher education and mentoring (TEAM) program that includes guided 
teacher support and coaching and the completion of instructional modules” for beginning teachers. 

 
Q. Who is required to participate in the TEAM program? 
 

A. All beginning teachers who hold an initial educator certificate or interim initial educator certificate (full or 
part- time) in an endorsement area where they have responsibility for instructing students are required to 
participate in TEAM. 

 
Refer to the chart entitled TEAM Participation Categories by Certification Codes in Appendix B of the 
TEAM Program Manual. 

 
Q. Do teachers working under a durational shortage area permits (DSAPs), resident teaching 
certificates or adjunct arts instructor permits participate in TEAM? 
 
A. No, they are not eligible to participate. 

Teachers working under these permits/certificates have not fully completed requirements for the initial 
certificate.  For this reason, these teachers will not participate in TEAM until the initial educator or 
interim initial educator certificate is issued. Although not required by TEAM Program guidelines, 
mentorship of these teachers is encouraged. 

 
Q. Do teachers working under a temporary 90 day certificate participate in TEAM? 
 
A. No, they are not eligible to participate until they have an initial educator certificate. 

Teachers who are working under a 90 day certificate should receive support within the district where 
they are teaching, but they are not eligible to begin the TEAM process until they hold an initial educator 
certificate or interim initial certificate. 

 

Q. How is the TEAM program tied to certification? 
 
A. In order to advance from an initial certification to a provisional certification, teachers must successfully 
complete all TEAM requirements prior to the expiration of their initial certification.  

The State Board of Education, upon receipt of a proper application, shall issue a provisional educator 
certificate to any person who (1) has successfully completed a beginning educator program [TEAM] and 
one school year of successful teaching as attested to by the superintendent, or the superintendent’s 
designee, in whose local or regional school district such person was employed.” 10-145d (e) 
 

https://www.cga.ct.gov/2015/pub/chap_166.htm#sec_10-145o
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Q. What are the consequences for failing to successfully complete the TEAM program within the 
required timeframe? 

 
A. Teachers are issued an initial certificate for a period of three years. They are required to complete all of 
their TEAM requirements during those three years, before the initial certificate expires. 
 
If a teacher has taught under the initial certificate for three years and has not successfully completed TEAM 
requirements, then the teacher is not eligible for reissuance of the initial certificate. 
 

In the event that there are extenuating circumstances that prevent a teacher from completing TEAM 
requirements within the allotted time, and which can be documented, the District Facilitator, on behalf 
of employing board of education may request submit a Request for an Extension of Time to the CSDE, 
provided the employing board of education supports the request .  
 
See pages 10-11 of the TEAM Program Manual for details on Requests for an Extension of Time 
 

Q. Is there any way for a teacher to get back an initial certificate back if the teacher didn’t successfully 
complete all TEAM requirements before his or her certification expired? 

 
A. Teachers who have not successfully completed the TEAM Program can pursue a pathway back into the 
profession through Intervening Study and Experience for reissuance of an initial educator certificate in 
accordance with standards established by the State Board of Education. 
 

See page 12 of the TEAM Program Manual for details on Intervening Study and Experience. 
 
Q. What are TEAM entry dates? 
 
A. TEAM registration begins with entry into the State Department of Education Educator Data System (EDS) 
and the assignment of an “entry” date. 

 
Beginning teachers participating in TEAM will be assigned entry dates as follows: 

 
• September 1 (for teachers hired and in a classroom on or before October 31); or 
• February 15 (for teachers hired and in a classroom on or after November 1, and on or before 

February 14). 
• Teachers hired and placed in a classroom on or after February 15 will have an entry date of 

September 1 of the following school year. 

 
Q. What is the timeline for beginning teacher participation in TEAM? 
 
A. Category I, Five Module Program: Teachers are expected to complete TEAM in two years.  

 
Teachers will complete two modules in year one and three modules in year two. However, beginning 
teachers in this group have three years from their “entry date” in TEAM to complete program 
requirements. 
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Category II, Two Module Program: Teachers are expected to complete TEAM in one year. 
 

Teachers will complete two modules of their choice (selected from modules 1-4). However, beginning 
teachers in this group have two years from their “entry date” in TEAM to complete program 
requirements. 
 
Refer to pages 7-8 of the TEAM Program Manual for a description of the Categories of Participation. 
 

Q. What is the two-year beginning teacher support plan for Category I Participants and when should it 
be submitted? 
 
A. The Two-Year Beginning Teacher Support Plan for Category I Participants is a brief outline of a 
teacher’s anticipated schedule of participation in the program.   

Teachers who are beginning a plan for the five module program should complete this plan and have it 
signed by their mentors and then submit it to their TEAM district facilitator within one month of the 
teacher’s entry date in the classroom. Note that this form requests your TEAM “Entry Date.”   
 
Teachers will find their “Entry Date” on the registration letter given to them by their district 
facilitator.  The Two-Year Beginning Teacher Support Plan Timeline form for Category I 
Participants can be located in Appendix H of the TEAM Program Manual. 

 
Q. What is the one-year beginning teacher support plan timeline for Category II participants and when 
should it be submitted? 
 
A. The One-Year Beginning Teacher Support Plan for Category II Participants is a brief outline of a 
teacher’s anticipated schedule of participation in the program.    

Teachers who are beginning a plan for the two-module program in 2018-19 should complete this plan 
and have it signed by their mentors and then submit it to their TEAM district facilitator within one 
month of the teacher’s entry date in the classroom. Teachers will find their “Entry Date” on the 
registration letter to be given to them by their district facilitator.  The One-Year Beginning 
Teacher Support Plan Timeline form for Category II Participants can be located in Appendix H 
of the TEAM Program Manual. 
 

Q. How do the TEAM mentoring modules provide a framework for support? 
 
A. Mentors and beginning teachers work together to reflect on teaching practice in order to deepen 
pedagogical and content knowledge and skills.  
 
Refer to page 3 of the TEAM Program Manual for a description of the TEAM Process of Continuous 
Professional Growth. 
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Q. What is the criteria for successful completion of a module? 
 
A. The criteria for successful completion of a module, regardless of the method selected by the district to 
demonstrate completion of each instructional module (reflection paper or project) is as follows: 

1. Evidence of new learning 
2. Impact on practice  
3. Impact on students. 
 
Beginning teachers are required to complete the modules in a manner “that summarizes, describes or 
analyzes what has been learned by the beginning teacher and their students throughout the module and 
how the learning contributed to the development of such beginning teacher.”10-145o (e)(2) 

 
Q. What resources are available to support TEAM? 
 
A. There are many resources available on the Connecticut Department of Education Website  
 

• The TEAM Program Manual 
• The TEAM Module Guidelines 
• Feedback and Criteria for Module Completion   
• Sample performance profiles, professional growth action plans (PGAPs), meeting logs, 

personal journals and reflection papers 
• Connecticut’s Common Core of Teaching and more… 

 
Q. What is the responsibility of the local or regional board of education? 
 
A. All LEAs are required to fully implement the TEAM program as outlined in CT state statute.  

 
Pursuant to C.G.S. Section 10-145o(a), “local and regional boards of education are required to 
administer a teacher education and mentoring program that includes guided teacher support and 
coaching and the completion of instructional modules pursuant to subsection (e) of this section, for 
beginning teachers.” 
 

Q. What are the requirements to become a mentor? 
 
A. Mentors are selected by their district and must hold a provisional educator certificate or a professional 
educator certificate and have at least three years teaching experience in CT, including at least one year in the 
district in which they are presently employed. All mentors must be complete the CT Initial Support Teacher 
Training and maintain their training through required update training. 
 

Retired certified teachers may also serve as mentors, provided they successfully complete a mentor 
training program.” 10-145o (f) 

 

https://www.cga.ct.gov/2015/pub/chap_166.htm#sec_10-145o
https://portal.ct.gov/SDE/TEAM/Teacher-Education-And-Mentoring-TEAM-Program/Documents
https://www.cga.ct.gov/2015/pub/chap_166.htm#sec_10-145o
https://www.cga.ct.gov/2015/pub/chap_166.htm#sec_10-145o
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Q. What is the mentor stipend and who pays it? 
 
A. Mentors should be paid a minimum of a five-hundred dollar annual stipend for each beginning teacher 
assigned. The stipend should be paid by the local or regional board of education.  
 

Mentors shall receive a minimum of a five-hundred-dollar annual stipend for each beginning teacher 
assigned to such mentor from the local or regional board of education for participation in the teacher 
education and mentoring program. Such stipend shall be included in a person’s total earnings for 
purposes of retirement.” 10-145o (f) 

 
Q. How many mentoring hours are required? 
 
A. Mentors are expected to provide a minimum of fifty contact hours to each beginning teacher. 
 

“Each mentor shall provide fifty contact hours to each beginning teacher during the program, with the 
expectation of approximately ten contact hours per module.” 10-145o (f) 
 

Q. What is the number of beginning teachers a mentor can be assigned? 
 
A. Mentors can mentor up to two beginning teachers.  
 

Each mentor shall be assigned two beginning teachers, except that in certain circumstances, a mentor 
may be assigned three beginning teachers. Such assignment shall be reflected in each district’s three-
year plan. 10-145o (f)  
 

Q. Are districts required to subscribe to the TEAM Collaborative? 
 
A. No, districts may determine if they want to subscribe to the TEAM Collaborative.  

The Connecticut State Department of Education will provide enhanced EDS features to assist districts in 
tracking the entry and deadline dates of teachers and recording their completions. 

 
Q. How are TEAM completions reported to certification? 
 
A. Upon successful completion of the TEAM program, the district will enter the completion in the State 
Educator Data System (EDS).  
 

When a beginning teacher has satisfactorily completed all modules, the local or regional school district 
shall verify that the work of beginning teachers and instructional modules has been successfully 
completed to warrant provisional certification. 
 

https://www.cga.ct.gov/2015/pub/chap_166.htm#sec_10-145o
https://www.cga.ct.gov/2015/pub/chap_166.htm#sec_10-145o
https://www.cga.ct.gov/2015/pub/chap_166.htm#sec_10-145o
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Q. I began TEAM while I was teaching in another district, and now I am teaching in a different district. 
Do I have to start team over? 
 
A. No, you do not need to start over. 
 

Any modules you completed in TEAM are linked to you and do not need to be repeated. You can pick 
up where you left off. 
 

Q. I completed one year in TEAM, but then I have not been teaching for a few years. My certification is 
going to expire and I haven’t finished team yet. Am I going to lose my certification? 
 
A. No, you will not lose your certification. 
 

You are required to renew your initial educator certification before it expires. When you return to the 
classroom, you will be able to continue working on TEAM. At that time, we will move your TEAM 
Deadline to ensure that you have are given the appropriate time to complete TEAM. 
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