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Question Presented: The petitioner, a state employee with the 

Department of Economic and Community 
Development, asks a series of questions 
about her proposed post-state employment 
with a Connecticut municipality, including 
whether General Statutes § 1-84b (f) bars 
her from accepting such employment.  

 
Brief Answer: Based on the facts presented, we conclude 

that the petitioner may accept post-state 
employment with the municipality without 
violating § 1-84b (f), but in engaging in 
such employment, she must abide by the 
other post-state employment provisions 
discussed below.   

 
At its June 15, 2023 meeting, the Citizen’s Ethics Advisory Board granted 

the petition for an advisory opinion submitted by Christine Marques, a state 
employee with the Department of Economic and Community Development 
(“DECD”), and it now issues this advisory opinion under General Statutes § 1-
81 (a) (3) of the Code of Ethics for Public Officials (“Code”).   
 

Background 
 

In her petition, Ms. Marques provides, in relevant part, as follows: 
 

I’m writing to you to request a determination from the Citizen’s 
Ethics Advisory Board on post State employment. I am currently 
a State employee at the Department of Economic and 
Community Development (DECD). My position is non-
regulatory, as I am supervisor in the engineering and construction 
unit (Office of Capital Projects - OCP). I am currently 
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contemplating leaving State employment to work full- time at a 
Connecticut municipality as their Director of Economic and 
Community Development. I am petitioning for advisory opinion 
for the following: CGS Sec. 1-84 b(f), 1- 84b (b). 
 
In OCP we administer projects that have already been awarded 
state bond funds in the form of Urban Act grants. The awarding 
agency is the Office of Policy and Management (OPM), with 
approval from the State Bond Commission. The Municipality 
that I would like to go work for was awarded two of these grants 
by OPM in the past year. Both were over $50,000. Urban Act 
grantees work with their legislators to request these grants. I was 
not part of the decision-making process to award these two 
grants, and to the best of my knowledge neither was anyone at 
DECD. In the case of these Urban Act grants, the agency is 
unaware of the awards until a week prior to the State Bond 
Commission meeting when the agenda is released. OPM and the 
Governor's Office determine the agenda.  
 
Once OPM and the State Bond Commission approved the two 
Urban Act grants, I prepared the DECD Financial Assistance 
Proposal for both in the past year. The Proposal is non-legally 
binding and a pre­approved form by the DECD Legal 
Department. I only fill in the Proposal form using the 
information provided. My role is strictly ministerial, and I have 
no discretion in the process. The Proposal is used to 
communicate to the Municipality the terms and conditions of the 
grant. These terms and conditions are statutory and agency policy 
requirements, all of which are public information. The Proposal 
is then used by DECD Outside Legal Counsel to prepare and 
close on the grant contract. The contract is prepared by Outside 
Legal Counsel using a template pre-approved by the DECD 
Legal Department and the Connecticut Office of the Attorney 
General. The contract is reviewed/approved by my manager, 
then reviewed/approved by our executive director, and then 
reviewed and signed by the DECD Commissioner. The DECD 
Commissioner is the only one at the agency with the authority to 
sign these contracts.  
 
The third grant awarded to the Municipality in the past year was 
the Connecticut Community Challenge grant (CCC). This grant 
was awarded through a competitive application round, reviewed, 
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scored by a team, and selected by the DECD Commissioner. I 
was not a part of ANY of the application process. I was not asked 
my opinion, nor did I provide a recommendation for any of the 
grant awards. . . . I carried out the same Proposal process in the 
past year as above with the Urban Act, with the additional 
requirements stated in the Grant Award Letter provided by the 
DECD Commissioner to the municipality. My role is strictly 
ministerial, and I have no discretion in the process. I filled in the 
CCC Financial Assistance Proposal form using the information I 
was provided. The CCC Financial Assistance Proposal is a pre-
approved form by management and DECD’s Legal Department. 
DECD’s Outside Legal Counsel prepared the contract for the 
CCC grant.  
 
Any deviation from the pre-approved Proposal forms I fill out 
would require approval from my manager, executive director, and 
the DECD Commissioner. Not to mention, Outside Legal 
Counsel safeguards any deviations and would question it. . . . 

 
Additional facts will be set forth as necessary. 
 

Analysis 
 
Starting with jurisdiction, persons generally subject to the Code are 

described as either “Public officials” or “State employees.”  The Code defines 
the latter to include (among others) “any employee in the executive . . . branch 
of state government, whether in the classified or unclassified service and 
whether full or part-time . . . .”  General Statutes § 1-79 (13).  Ms. Marques is an 
employee of an executive-branch state agency, i.e., DECD, meaning she is a 
“State employee” and thus, upon leaving state service, will be subject to four of 
the Code’s post-state employment provisions, General Statutes §§ 1-84a, 1-84b 
(a), 1-84b (b), and 1-84b (f).   

 
The bulk of Ms. Marques’s petition focuses on the last of those provisions, 

§ 1-84b (f), the only one that could bar her from accepting employment with 
the municipality (and bar the municipality from employing her) upon leaving 
state service.  Under § 1-84b (f), a former state employee may not—for one year 
after resigning from her state position—accept employment with a party to a 
state contract or agreement (other than the state) if two things hold true: 

 
1. she participated substantially in, or supervised, the negotiation or award 

of the contract; and  
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2. it was signed within her last year of state service.  
 
Section 1-84b (f) goes on to state that “[n]o party to such a contract or 
agreement other than the state shall employ any such former . . . state employee 
in violation of this subsection.”  
 

Based on the facts above, Ms. Marques’s proposed post-state employer, the 
municipality, is a party to three state contracts (two involving Urban Act grants 
and one involving a CCC grant); the value of each of those contracts exceeds 
$50,000; and DECD signed those contracts within the last year.  Just one 
question, then, remains: Did Ms. Marques participate substantially in, or 
supervise, the negotiation or award of any of those contracts?  Because the facts 
evince no supervisory role on Ms. Marques’s part, we need only address whether 
her “participation” in the negotiation or award of any one of those contracts was 
“substantial.”  

 
As to what “substantial participation” means for purposes of § 1-84b (f), the 

regulations say this: “substantial participation shall be construed to mean 
participation that was direct, extensive and substantive, not peripheral, clerical or 
ministerial.”  (Emphasis added.)  Regs., Conn. State Agencies § 1-81-38 (a).  The 
language there was taken directly from Advisory Opinion No. 86-9, which dates 
to § 1-84b (f)’s inception and provides as follows:      

 
To be effective, subsection 1-84b(d) [now (f)] has to apply to 
public officials or State employees who have discretionary power 
to affect the terms of a State contract, or contract amendment, 
valued at $50,000 or more.  That includes those who have 
discretionary authority to establish contract specifications, for 
they could predetermine to whom a contract would eventually be 
awarded. Included also are those who review and make 
recommendations as to what bids should be considered, if the 
action is more than clerical or perfunctory, or accepted. 
Obviously included are the ones who negotiate the terms of a 
contract, or amendments to it. 

 
In each case, the participation must be substantial. . . . In 
Webster’s Third New International Dictionary, at page 2280, 
“substantially” is defined as “in a substantial manner: so as to be 
substantial”. “Substantial”, in turn, is said to be synonymous with 
“material”, “real”, “true”, “important”, “essential”; “considerable 
in amount, value, or worth”, “of or relating to the main part of 
something”. . . . 
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While the facts of each case will determine whether the 
limitations of subsection 1-84b(d) [now (f)] apply, in the context 
of the subsection “substantial” means participation which is direct, 
extensive, and substantive, not peripheral, clerical, or ministerial. 

 
(Citations omitted; emphasis added.) 
 

That language was addressed in a 2003 informal opinion involving facts 
practically identical to those here.  See Request for Advisory Opinion No. 3232 
(2003).  The issue there was whether § 1-84b (f) barred a DECD employee from 
accepting post-state employment with a municipality that had received a $10 
million legislative appropriation. After the Bond Commission had approved the 
funding, the DECD employee “assisted an outside attorney to draft the 
Assistance Agreement between the [municipality] and DECD” and “did nothing 
more than, in effect, fill in the necessary blanks with information that [he] had 
no role in generating.”  That is, “the deal was presented to [him] as a completed 
package, and [his] responsibility was simply to make up the documents to reflect 
the pre-negotiated agreement,” acting “as a conduit for the paperwork necessary 
for a project that ha[d] been pre-negotiated and pre-approved by other parties.”  
The DECD employee asserted that his participation “in the process was 
‘ministerial and peripheral’ and that therefore the one-year restriction of . . . § 1-
84b (f) should not apply to [him].”  Agreeing, the Commission attorney stated: 
“[I]f you exercised absolutely no discretion with regard to the contracts between 
the [municipality and DECD], but were merely acting as the scrivener filling in 
the blanks on a form with information supplied at a level above you, then the 
one-year restriction of . . . § 1-84b (f) does not apply to you.” 

 
The facts before us warrant the same conclusion, for Ms. Marques’s 

participation—like that of the DECD employee above—was “ministerial,” a 
“word refer[ring] to a duty which is to be performed in a prescribed manner 
without the exercise of judgment or discretion.” (Internal quotation marks 
omitted.)  Durrant v. Board of Education, 284 Conn. 91, 95 n. 4 (2007).  Indeed, 
concerning each of the contracts at issue (the two involving Urban Act grants 
and the one involving a CCC grant), Ms. Marques’s role was confined to 
preparing the Financial Assistance Proposal, “a pre­approved [DECD] form” 
“used to communicate to the Municipality the [grant’s] terms and conditions,” 
which “are statutory and agency policy requirements, all of which are public 
information.”  According to Ms. Marques, she had “no discretion in the process” 
and simply “fill[e]d in the Proposal form using the information provided” by her 
superiors.  Based on those facts, we conclude that, as to the contracts at issue, 
she did not participate “substantially,” and that she may, to answer her question, 
accept employment with the municipality without violating § 1-84b (f).  
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Turning to Ms. Marques’s other questions, two of those questions pertain to 
the three contracts just discussed (involving the Urban Act and CCC grants): that 
is, she asks whether the side-switching restriction in § 1-84b (a) extends to those 
matters; and if so, whether § 1-84b (a) will bar her from “discussing [those 
matters] at the Common Council, the Economic Development Commission, the 
Downtown Business Bureau, or any other public meetings[.]”  The answer to 
both questions is no, for the same reason that § 1-84b (f)’s one-year restriction 
(discussed above) will not bar her employment with the municipality, namely, 
she did not participate “substantially” in those matters. 

 
Under the side-switching restriction in § 1-84b (a), “[n]o former executive 

branch . . . state employee shall represent anyone other than the state, concerning 
any particular matter (1) in which he participated personally and substantially while in state 
service, and (2) in which the state has a substantial interest.”  (Emphasis added.) 
Concerning § 1-84b (a), the regulations define “substantial participation” 
precisely as they define it as regards § 1-84b (f): “For the purposes of Subsection 
(a) of Section 1-84b, substantial participation in a particular matter shall be 
construed to mean participation that was direct, extensive and substantive, not 
peripheral, clerical or ministerial.”  (Emphasis added.)  Regs., Conn. State Agencies § 
1-81-32.  Because we already determined that, with respect to the contracts at 
issue, Ms. Marques’s participation was ministerial and, hence, not “substantial,” 
it follows that § 1-84b (a)’s restriction does not extend to those matters.  And 
this means that § 1-84b (a) will not bar her from (as she puts it) “discussing [those 
matters] at the Common Council, the Economic Development Commission, the 
Downtown Business Bureau, or any other public meetings[.]” 
 

Ms. Marques asks another question pertaining to § 1-84b (a), and given its 
length, it is worth repeating in full: 

 
Am I precluded from working on the Community Investment 
Fund (CIF) projects on behalf of the Municipality? The CIF 
program is DECD’s newest grant program for municipalities. 
Like CCC, this grant has a competitive application round, which 
is reviewed, scored, and the awards are determined by the CIF 
Board. I was not part of the application process. I did NOT 
review, score, or provide recommendations to award any of the 
CIF grant funds. I was also NOT assigned any of the CIF grants 
to administer or perform any ministerial tasks. I know nothing of 
this Municipality’s CIF grant award except what was written in 
the newspapers. The Municipality did, however, request 
assistance regarding a municipally owned parcel’s existing DEEP 
easement. I was not aware, nor informed by the Municipality at 
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the time of the request that the parcel was incorporated into the 
CIF grant scope. I contacted DEEP to find out if the 
Municipality should write the DEEP Commissioner or a specific 
DEEP unit. DEEP provided me with unsolicited feedback 
regarding the purposed engineering layout, which I in turn 
provided to the Municipality’s Corporate Counsel. The DEEP 
feedback was part of the existing easement’s requirements. I 
notified the Municipality’s Corporate Counsel that I would not 
be able to assist any further and that the Municipality would have 
to contact DEEP directly. 

 
For § 1-84b (a)’s side-switching restriction to be triggered as to DECD’s CIF 

grant to the municipality, Ms. Marques’s participation in the matter must have 
been “substantial”—i.e., “direct, extensive and substantive, not peripheral, 
clerical or ministerial.”  Regs., Conn. State Agencies § 1-81-32.  Given that Ms. 
Marques had no role in the grant’s negotiation or award, that she had no role in 
in its administration, and that her sole connection to it was to have passed along 
information to the municipality from DEEP in response to the former’s request 
for assistance concerning a parcel of land that was (though she was not informed 
at the time of the request) “incorporated into the CIF grant scope,” we conclude 
that her participation in the matter was—if anything—“peripheral,” not 
“substantial.”  Accordingly, § 1-84b (a) will not bar her from working on CIF 
projects on the municipality’s behalf.  

 
In her final question, Ms. Marques asks if she is “allowed to email, call, or 

meet with any DECD employee or representative after the one year of Municipal 
service[.]” (Emphasis added.)  The short answer is yes, for the Code’s cooling-off 
provision, § 1-84b (b), provides as follows: “No former executive branch . . . 
state employee shall, for one year after leaving state service, represent anyone, other 
than the state, for compensation before the department . . . in which he served 
at the time of his termination of service, concerning any matter in which the state 
has a substantial interest. . . .”  (Emphasis added.)  By the provision’s plain 
language, then, once that year is up, Ms. Marques is free to represent the 
municipality before DECD, including, but not limited to, sending emails, making 
phone calls, and attending meetings (assuming, of course, that such 
representation does not violate either the already discussed side-switching 
provision or the soon-to-be discussed confidential-information provision).1 

 
1Until that one year is up, however, Ms. Marques must not “represent” the municipality 

before DECD, meaning she must not engage in any activity that reveals her identity, including, 
for example, appearing in person, signing a document, or identifying herself on the telephone.  
See Advisory Opinion No. 86-11.   
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Before closing, we note that Ms. Marques will be subject to one additional 
post-state employment provision, General Statutes § 1-84a, under which she may 
never use “confidential information” gained in state service for anyone’s 
(including her post-state employer’s) financial gain.  The term “Confidential 
information” is defined in § 1-79 (21) to include the following:  
 

any information in the possession of the state, a state employee 
or a public official, whatever its form, which (A) is required not 
to be disclosed to the general public under any provision of the 
general statutes or federal law; or (B) falls within a category of 
permissibly nondisclosable information under the Freedom of 
Information Act, as defined in section 1-200, and which the 
appropriate agency, state employee or public official has decided 
not to disclose to the general public.   

 
Further, it includes “not only information that has been recorded in some 
fashion (e.g., written or taped information), but also orally transmitted 
information (e.g., negotiations or conversations) . . . .”  Regs., Conn. State 
Agencies § 1-81-15 (b).   
 

Conclusion 
 

Based on the facts presented, we conclude that Ms. Marques may accept 
post-state employment with the municipality without violating § 1-84b (f), but 
in engaging in such employment, she must abide by the three other post-state 
employment provisions discussed above.   

 
By order of the Board, 

 
 
 
 
Dated_________________   _________________________ 

Chairperson 


