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Question Presented: The petitioner, a former employee of the 
state Department of Transportation 
(“DOT”), asks whether he may “seek 
post-State employment working for a 
Consultant Inspection firm (GM2) 
performing construction services for the 
[DOT].” 

 
Brief Answer: Based on the facts presented, the 

petitioner may accept employment with 
GM2 without violating General Statutes 
§ 1-84b (f), and he may—under an 
existing, undisputed contract between 
GM2 and the DOT concerning which he 
had no involvement in the negotiation or 
award—interact with DOT employees 
within a year of leaving state service to 
perform technical work on that contract.   

 
At its October 20, 2022 regular meeting, the Citizen’s Ethics Advisory 

Board (“Board”) granted the petition for an advisory opinion submitted by 
Michael Washington, P.E., a former DOT employee.  The Board now issues 
this advisory opinion under General Statutes § 1-81 (a) (3) of the Code of 
Ethics for Public Officials.   

 
Background 

 
In his petition, Mr. Washington provides the following facts for our 

consideration: 
 
I am writing the Office of State Ethics/ Citizen’s Ethics 
Advisory Board, seeking a formal opinion on post-State 
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employment.  I retired on April 1, 2022, and would like to 
work for GM2 (project construct administration related 
support work) out of Glastonbury.  I am seeking guidance as 
to what restrictions I will have on my post-state employment.  
 
I was a Transportation Supervising Engineer in the CT DOT 
performing construction project administration in the District 
2 office in Norwich.  I do not believe I held a “Senior Level” 
position within the Department; I was not on the DOT-wide 
organization chart, which in the past has been generally . . . 
used to distinguish between senior and non-senior staff.  In 
fact, there were three supervising engineers in my District 
Construction Office, and two more senior engineers above 
me in the District.  Because of that, I believe I qualify for the 
exception to some of the general post-state employment rules 
I have learned about over the years. 
   
I am requesting your opinion on my ability to seek post-State 
employment working for a Consultant Inspection firm (GM2) 
performing construction services for the Department. The 
planned work position could be the position: Assistant  Office 
Engineer. For the most part, in my experience, the 
aforementioned position would report to a more senior level 
consultant employees on a given project (Resident Engineer, 
Assistant Resident Engineer, Office Engineer, Chief 
Inspector) meaning I would not be the most senior consultant 
on the project (I-95 Interchange 74 Improvements at Route 
161 and Replacement of Bridge No. 00250). The work is of a 
project office administrative involvement (filing, research for 
letters, coping, possibly taking meeting minutes, and technical 
input on procedures to name a few), The firm was recently 
awarded the consultant inspection contract. I had no 
involvement with any portion of the consultant contract nor 
construction design during my tenure with the Department. I 
have never had any involvement with GM2 on any level. 
 
Please note, the following two statements: 
 

1. I did not . . . participate in, or supervise, the 
negotiation or award of that contract, 

2. It was not signed within my last year of state service.   
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Based on the above, I am interested in a formal opinion from 
the Office of State Ethics/Citizen’s Ethics Advisory Board as 
to whether I may accept employment with GM2 as an 
Assistant Office Engineer (I would be seeking a part-time 
position) prior to the conclusion of my April 2023 post-
retirement one year window, and what my limitations would 
be on the project.   
 
As stated earlier, all of the work I expect to be doing would 
be on-site field office administrative support and technical in 
nature on the above noted construction project.    

 
Additional facts will be set forth as necessary. 

 
Analysis 

 
Concerning jurisdiction, General Statutes § 1-81 (a) (3) permits the Board 

to issue advisory opinions to “any person subject to the provisions of this 
part,” “this part” being the Code of Ethics for Public Officials (“Code”).  The 
“person” here, Mr. Washington, is a former DOT employee and, as such, is 
now subject to the Code’s post-state employment provisions.  Accordingly, 
the Board is statutorily authorized to issue an advisory opinion to Mr. 
Washington concerning the Code’s application to his post-state employment. 

 
Because Mr. Washington left state service a mere six months ago, he 

remains subject to the Code’s two one-year bans, housed in subsections (b) 
and (f) of General Statutes § 1-84b, as well as its two lifetime bans, housed in 
General Statutes §§ 1-84a and 1-84b (a), each of which we will address and 
apply in due course.     

 
First up is § 1-84b (f), it being the only post-state employment provision 

that could bar Mr. Washington from accepting employment with GM2, and 
it reads, in relevant part, as follows:   
 

No former . . . state employee (1) who participated 
substantially in the negotiation or award of . . . a state contract 
valued at an amount of fifty thousand dollars or more . . . or 
(2) who supervised the negotiation or award of such a 
contract or agreement, shall accept employment with a party 
to the contract or agreement other than the state for a period 
of one year after his resignation from his state office or 
position if his resignation occurs less than one year after the 
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contract or agreement is signed. . . . 
 
Underlying that language is this purpose: “By destroying the incentive to 
handle contract negotiations so as to affect future employment it protects the 
State’s interests and removes the suspicion that a State servant has conducted 
his work in a way to facilitate his future employment.”  Advisory Opinion 
No. 86-9. 
 

Applying § 1-84b (f)’s language here, Mr. Washington may not—for one 
year after he resigned from his DOT position—accept employment with a 
party to a state contract (such as GM2) valued at $50,000 or more if two 
things hold true: (1) he participated substantially in, or supervised, the 
negotiation or award of that contract, and (2) it was signed within his last year 
of state service.   
 

As to what is meant by the terms “participated substantially” and 
“supervised,” the regulations say only this: “substantial participation shall be 
construed to mean participation that was direct, extensive and substantive, 
not peripheral, clerical or ministerial.”  Regs., Conn. State Agencies § 1-81-
38 (a).  Fortunately, Advisory Opinion No. 87-8, which dates back to § 1-84b 
(f)’s inception, puts some meat on the terms’ bones, noting that the provision 
applies to state employees and public officials  
 

 “who have discretionary power to affect the terms of a contract—the 
specifications, for example”; 
 

 “who review proposals and make recommendations, other than 
clerical or perfunctory ones, as to bids to be considered or accepted”; 
 

 “whose responsibilities require them to become involved to a 
significant, material degree in the evaluation or decisional processes 
leading to the award of a contract”;  
 

 “who have such a major responsibility for awarding the contract—
such as final approval—that it is unlikely that a person did not become 
involved personally and substantially in the contract award”; and  
 

 “who in fact exercise supervisory authority in the negotiation or award 
of a contract, although not specifically required to do so.” 

 
By way of example, the activities of a secretary or clerk who typed the 

contract, but was not otherwise involved in its creation, would not be 
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considered substantial participation.  See Advisory Opinion No. 96-20.  In 
contrast, contributing input that others may use to negotiate a contract, 
including but not limited to providing information to help determine an 
agency’s needs, is considered substantial participation. See Request for 
Advisory Opinion No. 0788 (1991); Request for Advisory Opinion No. 2752 
(2000). 

 
In this case, Mr. Washington states, unequivocally, that, as a DOT 

employee, he had no such involvement in the negotiation or award of any 
state contracts involving GM2, be it contracts signed within or prior to his 
last year of state service.  Indeed, he goes even further, asserting that, during 
his DOT years, he “never had any involvement with GM2 on any level.”  
Based on those facts, § 1-84b (f) presents no impediment to his immediate 
acceptance of post-state employment with GM2.  

 
Next up is § 1-84b (b)—which houses the other one-year ban—and it 

provides, in relevant part, that 
 

[n]o former executive branch . . . state employee shall, for one 
year after leaving state service, represent anyone, other than 
the state, for compensation before the department, agency, 
board, commission, council or office in which he served at 
the time of his termination of service, concerning any matter 
in which the state has a substantial interest. . . .  

  
Its purpose, as stated in Advisory Opinion No. 98-21, is to establish “a 
‘cooling-off’ period to inhibit use of influence and contacts with one’s former 
agency colleagues for improper financial gain.” 

 
The question here, then, is this: whether, within a year of having left state 

service, Mr. Washington may perform construction services for the DOT 
under GM2’s state contract—which would involve interaction with DOT 
employees—without violating § 1-84b (b).  Under that provision’s general 
rule, the answer is plainly no, for such services would require Mr. Washington 
to 
 

(1) “represent” (i.e., “do any activity that reveals [his] identity”; Advisory 
Opinion No. 89-27)   
  

(2) someone “other than the state” (i.e., GM2) 
 

(3) for compensation (i.e., he’ll be paid) 
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(4) before the department in which he served at the time of his 
termination of service (i.e., the DOT)  
 

(5) concerning a matter in which there is a substantial state interest (i.e., 
a state contract).1   

 
Though § 1-84b (b)’s general rule bars Mr. Washington’s performance of 

construction services for the DOT under GM2’s state contract, such work 
may fit within a narrow exception to that rule.  The exception—which applies 
only to former non-senior-level state employees, a category into which Mr. 
Washington fits2—was explained in Advisory Opinion No. 2003-3:  
 

a former state employee who was not involved in the 
negotiation or award of the private employer’s contract with 
the state agency, and who has been and will continue to 
perform only technical duties that involve no matters of 
actual or potential dispute between his new employer and the 
state agency, may accept employment with the outside 
contractor to work on implementation of the existing 
contract, without violating . . . §1-84b . . . (b). 

 
This exception allows only “perform[ance] of technical duties, such as 
contract implementation, which involve no matter at issue between the State, 
or any other party, and . . . [the] private employer.”  Advisory Opinion No. 
2001-26.  In other words, the former state employee must “strictly limit[ ] 
[his or] her work to implementation of the [contract] in question,” and must 

 
1“The state has a substantial interest in a matter whenever the finances, health, safety, 

or welfare of the State or one or more of its citizens will be substantively affected by the 
outcome.” Advisory Opinion No. 96-6.   

2“[T]his exception was not intended to, and does not, apply to former senior-level state 
officials or employees.”  Advisory Opinion No. 92-10.  “In determining whether a DOT 
employee is considered a senior-level employee for purposes of this narrow exception, 
[Office of State Ethics] staff has historically referred to the DOT organizational chart to 
distinguish between senior and non-senior staff.”  Request for Advisory Opinion No. 
19480 (2022); see also Request for Advisory Opinion No. 19167 (2022) (“[w]hile the 
DOT’s organization chart posted on its website provides some guidance, it is not, in itself, 
dispositive for purposes of determining whether the technical implementation exception 
applies to a specific set of facts”).  Mr. Washington notes that he was a “Transportation 
Supervising Engineer . . . in the District 2 office in Norwich,” that “there were three 
supervising engineers in [his] District Construction Office, and two more senior engineers 
above [him] in the District,” and that his position “was not on the DOT-wide organization 
chart . . . .”  Because neither his name nor job title appear on the DOT organization chart, 
and his position fell under several layers of supervision, his position is not considered 
“senior level” for purposes of the exception. 
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not participate “in any matter at issue between [his or] her employer and [his 
or her former state employer] (e.g., contract amendment, contract extension, 
compliance with contract terms) . . . .”  Id.   
 

As regards, then, any existing, undisputed contract between GM2 and the 
DOT concerning which Mr. Washington had no involvement in the 
negotiation or award (be it before or after leaving state service), he may 
interact with DOT employees within a year of leaving state service solely to 
perform technical work on that contract.  He may not, however, participate 
in any matter at issue between GM2 and the DOT (i.e., contract amendment, 
contract extension, compliance with contract terms, etc.) and must strictly 
limit his work to contract implementation. 

 
Turning now to the two lifetime bans, the first, § 1-84b (a), provides, in 

relevant part, as follows:  
 

No former executive branch . . . state employee shall 
represent anyone other than the state, concerning any 
particular matter (1) in which he participated personally and 
substantially while in state service, and (2) in which the state 
has a substantial interest. 

 
This provision’s purpose is to prevent “side-switching in the midst of on-
going state proceedings to obtain improper benefit in subsequent dealings 
involving the State’s interests.”  Advisory Opinion No. 89-37.  To that end, 
“represent” is very broadly defined as taking “any action whatsoever 
regarding any particular matter . . . .”  Regs., Conn. State Agencies § 1-81-33.  
“Particular matter,” however, is defined narrowly to include actions of 
specific application (i.e., contracts, investigations, inspections, etc.), rather 
than those of general application (i.e., statutes, regulations, general policy, 
etc.).  Declaratory Ruling 2011-B.   
 

Here, Mr. Washington asserts that, while in state service, he “did not 
work” on the DOT project on which he proposes to perform construction 
services under GM2’s contract, meaning that the facts before us present no 
side-switching concerns under §1-84b (a).3   
 

 
3Even if he did work on this DOT project while in state service, the narrow exception 

to § 1-84b (b) discussed above (i.e., technical implementation of an existing contract) 
applies as well to § 1-84b (a).  See Advisory Opinion No. 2003-3.  In other words, if Mr. 
Washington qualifies for the exception for purposes of § 1-84b (b)’s cooling-off ban, then 
he qualifies for it for purposes of § 1-84b (a)’s side-switching ban too.   



OFFICE OF STATE ETHICS 
A.O. 2022-1       October 20, 2022   Page 8 of 8 

The other lifetime ban—and the final post-state employment provision 
to which Mr. Washington is subject—is § 1-84a.  Under that provision, “[n]o 
former executive . . . branch . . . state employee shall disclose or use 
confidential information acquired in the course of and by reason of his 
official duties, for financial gain for himself or another person.”  The term 
“Confidential information” is defined, in General Statutes § 1-79 (21), to 
include the following:  

any information in the possession of the state, a state 
employee or a public official, whatever its form, which (A) is 
required not to be disclosed to the general public under any 
provision of the general statutes or federal law; or (B) falls 
within a category of permissibly nondisclosable information 
under the Freedom of Information Act, as defined in section 
1-200, and which the appropriate agency, state employee or
public official has decided not to disclose to the general
public.

Further, it includes “not only information that has been recorded in some 
fashion (e.g., written or taped information), but also orally transmitted 
information (e.g., negotiations or conversations) . . . .”  Regs., Conn. State 
Agencies § 1-81-15 (b).   

In the context of his employment with GM2, then, Mr. Washington must 
refrain from using confidential information gained while in state service for 
its financial gain.   

Conclusion 

Based on the facts presented, Mr. Washington may accept employment 
with GM2 without violating § 1-84b (f) and may, under an existing, 
undisputed contract between GM2 and the DOT concerning which he had 
no involvement in the negotiation or award (be it before or after leaving state 
service), interact with DOT employees within a year of leaving state service 
solely to perform technical work on that contract.   

By order of the Board, 

Dated_________________   _________________________ 
Chairperson 

October 20, 2022


