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Questions Presented: The petitioner asks whether the Code 

bars him “from both (1) continuing to 
hold [his] appointed state position as a 
Deputy Commissioner at [the 
Department of Administrative Services 
(“DAS”)] and serving as Interim 
Director of School Construction, and (2) 
concurrently serving [his] community as 
a volunteer in an elective position on the 
Guilford Board of Education”; and 
whether his “participation on the Board 
of Education prohibit[s] [him] from 
taking any official actions in [his] role as 
Interim Director of the Office of School 
Construction[.]”  

 
Brief Answers: We conclude, first, that § 5-266a-1 of the 

regulations—which bars certain state 
employees from holding elective 
municipal office—does not apply to the 
petitioner in his capacity as Deputy 
Commissioner; second, that his unpaid 
service on the Board of Education would 
not constitute “employment” and thus 
would not violate the Code’s outside-
employment rules; and third, that  the 
Code’s conflict provisions would not, by 
virtue of his unpaid service on the Board 
of Education, bar him from taking any 
official actions as interim Director of the 
Office of School Construction. 
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At its December 16, 2021 regular meeting, the Citizen’s Ethics Advisory 
Board (“Board”) granted the petition for an amended advisory opinion 
submitted by Noel Petra, Deputy Commissioner of Real Estate & 
Construction Services at DAS.  The Board now issues this amended advisory 
opinion in accordance with General Statutes § 1-81 (a) (3) of the Code of 
Ethics for Public Officials (“Code”).   

 
Background 

 
In his petition, Mr. Petra provides the following facts for our 

consideration (the emphasis being his): 
 
My name is Noel Petra, I live at 44 Old Quarry Rd, Guilford, 
CT, and I am the Deputy Commissioner for Real Estate and 
Construction Services at the Department of Administrative 
Services (“DAS”). I am planning to run for the Board of 
Education in my hometown, Guilford, Connecticut. This is 
an uncompensated, elective position. 
 
On September 23, 2021, the Citizen’s Ethics Advisory Board issued 
Advisory Opinion No. 2021-3, which concluded that (1) Section 5-
266a-1 of the regulations – which bars certain state employees from 
holding elective municipal office – does not apply to me in my capacity as 
Deputy Commissioner at DAS; (2) my uncompensated service on the 
Guilford Board of Education would not constitute “employment” and 
thus would not violate the Code’s outside-employment rules, and 
(3) the Code’s conflict provisions would not, by virtue of my 
uncompensated service on the Guilford Board of Education, bar me from 
taking any official actions as Deputy Commissioner at DAS. 
 
Last week, the current Director of the Office of School Construction 
resigned, and I have been asked to fill that position on an interim basis 
while the agency seeks a permanent replacement. Based on this change of 
circumstances, I would like to request an amended opinion. . . . 

 
Analysis 

 
We start (as always) with the issue of jurisdiction.  Persons generally 

subject to the Code are described in it as either “Public officials” or “State 
employees.” The Code defines the former to include (among others) “any 
person appointed to any office of the . . . executive branch of state 
government by the Governor or an appointee of the Governor . . . .”  General 
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Statutes § 1-79 (11).  As a Deputy Commissioner at DAS, Mr. Petra was 
appointed to a state executive-branch office by the Commissioner of 
Administrative Services, a gubernatorial appointee.  See General Statutes §§ 
4-4 through 4-8.  He is, therefore, a “Public official” and, as such, is subject 
to the Code, including its outside-employment and conflict provisions, about 
which he specifically inquires.  

 
Before addressing those provisions, we stress, as did our predecessor, the 

former State Ethics Commission, that when it comes to political activity, our 
“jurisdiction . . . is limited.”  Declaratory Ruling 97-A; see also Informal 
Request for Advisory Opinion No. 3062 (2002) (“[t]he Ethics Commission 
has very limited jurisdiction regarding the political activity of state 
employees”); Informal Request for Advisory Opinion No. 1783 (1997) 
(“[t]he Commission’s jurisdiction regarding political activity is limited”). 

 
Indeed, we have “jurisdiction over only one aspect of state employee 

political activity.”  Informal Request for Advisory Opinion No. 3168 (2002).  
Our jurisdiction stems from General Statutes § 5-266a (b), which mandates 
that “[t]he Citizen’s Ethics Advisory Board shall establish by regulation 
definitions of conflict of interest which shall preclude persons in the classified 
state service or in the Judicial Department from holding elective office.”  (Emphasis 
added.)  That regulation—§ 5-266a-1 of the Regulations of Connecticut State 
Agencies—provides that “[t]here is a conflict of interests which precludes a 
person in State service from holding or continuing to hold elective municipal 
office” in one of two instances.  The first is when “[t]he Constitution or a 
provision of the General Statutes prohibits a classified State employee or a person 
employed in the Judicial Department from seeking or holding the municipal 
office.”  (Emphasis added.)  Regs., Conn. State Agencies § 5-266a-1 (a) (1).  
The second is when “[t]he classified State employee has an office or position 
which has discretionary power to” do as follows: 

 
(A) Remove the incumbent of the municipal office; 

 
(B) Approve the accounts or actions of the municipal office; 

 
(C) Institute or recommend actions for penalties against the 
incumbent of the municipal office incident to the 
incumbent’s election or performance of the duties of said 
office; 

 
(D) Regulate the emoluments of the municipal office; 
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(E) Affect any grants or subsidies, administered by the State, 
for which the municipality in which the municipal office 
would be held is eligible. 

 
(Emphasis added.)  Regs., Conn. State Agencies § 5-266a-1 (a) (2). 

 
As is clear from the italicized language above, § 5-266a-1 applies to just 

two groups of persons—namely, “classified State employee[s]” and 
“person[s] employed by the Judicial Department”—and Mr. Petra fits within 
neither group.  That is, as a Deputy Commissioner at DAS, he is employed 
by the executive, not judicial, branch of state government; see General 
Statutes § 4-38c; and as an appointed official under General Statutes § 4-8, he 
is not a “classified state employee.”1  Accordingly, the prohibition in § 5-
266a-1 does not apply to Mr. Petra in his capacity as a Deputy Commissioner 
at DAS.  See Advisory Opinion No. 95-5 (concluding that the Deputy 
Commissioner of the Department of Veterans Affairs “is an appointed 
official rather than a classified state employee,” and that the “restriction [in § 
5-266a-1 therefore] does not apply to him”). 
 

 Moving on to the Code’s outside-employment and conflict provisions, 
Mr. Petra asks, concerning the former, whether “the outside employment 
provisions of the Code of State Ethics, specifically C.G.S. Secs. 1-84(b) and 
1-84(c), prohibit me from participating as a member of the Guilford Board 
of Education[.]”  Subsections (b) and (c) of § 1-84 house the Code’s primary 
outside employment rules, which provide, in relevant part, as follows: 

 
(b) No public official . . . shall accept other employment 
which will either impair his independence of judgment as to 
his official duties or employment or require him, or induce 
him, to disclose confidential information acquired by him in 
the course of and by reason of his official duties. 
 
(c) No public official . . . shall use his public office . . . or any 
confidential information received through his holding such 
public office . . . to obtain financial gain for himself, his 
spouse, child, child’s spouse, parent, brother or sister or a 
business with which he is associated. 

 

 
1The job description for Deputy Commissioner of Construction Services at DAS 

states, under “Job Class Designation,” that the position is “Unclassified.” 
https://www.jobapscloud.com/CT/specs/classspecdisplay.asp?ClassNumber=0692EX&
LinkSpec=RecruitNum2&R1=&R3=.    
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These provisions, according to the regulations, “are violated when the public 
official . . . accepts outside employment with an individual or entity which 
can benefit from the state servant’s official actions (e.g., the individual in his 
or her state capacity has specific regulatory, contractual, or supervisory 
authority over the private person).”  Regs., Conn. State Agencies § 1-81-17. 

 
In this case, it appears that the town of Guilford and its Board of 

Education, on which Mr. Petra wants to serve, could benefit from his 
position as Deputy Commissioner at DAS due to his role as interim Director 
of the Office of School Construction.  Even so, his service on the Board of 
Education would not trigger the Code’s outside-employment prohibitions, 
given that his uncompensated service would not constitute “employment,” 
about which the regulations have this to say: 

 
[T]he term employment shall be construed to include any 
work or endeavor, whatever its form, undertaken in order to 
obtain financial gain (e.g., employee of a business, sole 
practitioner, independent contractor, investor, etc.). The term 
shall not, however, include any endeavor undertaken only as a hobby 
or solely for charitable, educational, or public service purposes, when 
no compensation or other financial gain for the individual, his or her 
immediate family or a business with which the individual is 
associated is involved. 

 
(Emphasis added.)  Regs., Conn. State Agencies § 1-81-14.  Given that Mr. 
Petra’s “endeavor” (i.e., service on the Board of Education) would be 
undertaken solely for public service purposes, and that there would be no 
compensation or other financial gain for him (or, presumably, for his 
immediate family or any “business with which he [may be] associated”), his 
service would not constitute “employment” and thus would not violate the 
Code’s outside-employment provisions.  See Advisory Opinion No. 81-9 
(concluding that uncompensated service on a local board of education “is 
not, as subsection l-84(b) requires, ‘employment’ ”). 
 

Turning to the Code’s conflict provisions, General Statutes §§ 1-85 and 
1-86 (a), Mr. Petra asks three questions: (1) whether “there are any substantial 
or potential conflicts with me participating on my local board of education”; 
(2) whether “my participation on the Board of Education [would] prohibit 
me from taking any official actions in my role as Interim Director of the 
Office of School Construction”; and (3) whether “there [are] any matters in 
which I would be required by the Code . . . to abstain from taking official 
action[.]”   
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Sections 1-85 and 1-86 (a)—which define and proscribe substantial and 
potential conflicts of interests for Code purposes—apply to Mr. Petra’s 
conduct only in his state capacity (and not in his capacity as a member of the 
Board of Education). Under § 1-85, Mr. Petra generally has a substantial 
conflict (and may not take official action on a matter) if he has “reason to 
believe or expect that he, his spouse, a dependent child, or a business with which 
he is associated will derive a direct monetary gain or suffer a direct monetary 
loss, as the case may be, by reason of his official activity. . . .”2  (Emphasis 
added.)  And under § 1-86 (a), he generally has a potential conflict (and 
likewise may not take official action on a matter) if he “would be required to 
take an action that would affect . . . [his] financial interest . . . [or that of his] 
spouse, parent, brother, sister, child or the spouse of a child or a business with 
which [he] . . . is associated . . . .”3  (Emphasis added.) 

 
To answer Mr. Petra’s questions concerning those provisions, we must 

first answer whether the Board of Education is a “business with which he is 
associated,” which (with an exception not pertinent here) is defined, in 
General Statutes § 1-79 (2), as follows: 
 

[A]ny sole proprietorship, partnership, firm, corporation, 
trust or other entity through which business for profit or 
not for profit is conducted in which the public official or 
state employee or member of his or her immediate family is 
a director, officer, owner, limited or general partner, 
beneficiary of a trust or holder of stock constituting five per 
cent or more of the total outstanding stock of any class            
. . . . “Officer” refers only to the president, executive or 
senior vice president or treasurer of such business.  
 

That definition was the subject of Advisory Opinion No. 90-29, titled 
“Application of ‘Business With Which Associated’ to Governmental 
Entities.”  One of the questions there was “whether governmental entities 
are excluded from the . . . Code’s definition of ‘Business with which . . . 
associated’ . . . . ”  The answer, in the former State Ethics Commission’s 
opinion (with which we agree), was yes: “The Commission declines . . . to       

 
2There is an exception in § 1-85 to the general rule: An individual does not have a 

substantial conflict, “if any benefit or detriment accrues to him, his spouse, a dependent 
child, or a business with which he, his spouse or such dependent child is associated as a 
member of a profession, occupation or group to no greater extent than any other member 
of such profession, occupation or group.” 

3No potential conflict exists if the financial impact is de minimis (i.e., less than $100 
per person per year) or indistinct from that of a substantial segment of the general public 
(e.g., all homeowners).  General Statutes § 1-86 (a); Regs. Conn. State Agencies § 1-81-30.  
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. . . rule that the term . . . includes municipalities and other governmental 
entities,” for “[n]othing in the legislative history supports such a 
construction,” and “no Connecticut case has held that the terms ‘business’ 
and ‘government’ are in any way synonymous.” 

 
Here, then, the Board of Education would not be a “business with which 

[Mr. Petra] is associated” because it is not a business, but rather a 
governmental entity.  See Cheney v. Strasburger, 168 Conn. 135, 141 (1975) 
(noting that “a town board of education is an agent of the state when carrying 
out the educational interests of the state,” and that its “members . . . are . . . 
officers of the town”).  And because it would not be a “business with which 
he is associated,” his mere uncompensated service on the Board of Education 
would not create any conflicts under §§ 1-85 and 1-86 (a), meaning those 
provisions would not (in answer to his questions) prohibit him from taking 
any official actions as Deputy Commissioner at DAS, including actions in his 
role as interim Director of the Office of School Construction.4 

 
Before concluding, we stress that this opinion interprets the Code only, 

and that it does not address appearance issues, which are beyond the Code’s 
scope.  See Advisory Opinion No. 2009-7 (“[t]he Code . . . does not speak of 
appearances of conflict, only actualities,” so in “interpreting and enforcing 
the Code . . . [we are] limited, by statute, from addressing appearances or 
perceptions of conflict of interest” [internal quotation marks omitted]).  

 
Conclusion 

 
We conclude that (1) the prohibitions in § 5-266a-1 do not apply to Mr. 

Petra in his capacity as a DAS Deputy Commissioner; (2) his unpaid service 
on the Guilford Board of Education would not constitute “employment” and 
thus would not violate the Code’s outside-employment rules; and (3) §§ 1-85 
and 1-86 (a) would not, by virtue of his unpaid service on the Guilford Board 
of Education, bar him from taking any official actions in his role as interim 
Director of the Office of School Construction.  
 

By order of the Board, 
 
 
Dated_________________   _________________________ 

Chairperson 

 
4This assumes, of course, that neither Mr. Petra himself nor any of the family members 

listed in §§ 1-85 and 1-86 (a) would be impacted financially by virtue of such official action. 
  


