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Question Presented: The petitioner, an employee of Capital 
Community College, asks whether the 
Code prohibits him from submitting a 
reference letter, in his personal capacity, 
on behalf of his second cousin, who is 
seeking an adjunct position at another 
state community college. 

 
Brief Answer: The “use of office” provision in General 

Statutes § 1-84 (c) does not extend to 
distant familial relations such as a 
second cousin and thus does not 
prohibit a state employee from providing 
a reference letter recommending his 
second cousin for a state position. 

 
At its April 22, 2021 regular meeting, the Citizen’s Ethics Advisory Board 

(“Board”) granted the petition for an advisory opinion submitted by Marcus 
G. Lawson, an employee of Capital Community College, which is part of the 
Connecticut State Colleges and Universities (“CSCU”) system.  The Board 
now issues this advisory opinion in accordance with General Statutes § 1-81 
(a) (3) of the Code of Ethics for Public Officials (“Code”).   

 
Background 

 
In his petition, Mr. Lawson provides the following facts for our 

consideration: 
 
I work for the Connecticut Community College System in 
Hartford, Connecticut at Capital Community College.  The 
family member in question has previously worked at 
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Gateway Community College, New Haven, Connecticut, and 
for which I haven’t provided at the time a reference to her 
for this earlier, adjunct position. 
 
Needless to say, this is the first time I am providing a 
reference to this family member in question, and I have not 
released this reference.  The reference that I have stored on 
my desktop computer has not been written on State of 
Connecticut letter head, nor have I used my State of 
Connecticut office number, title or any discernable 
information connecting me to the State of Connecticut is 
found on this general reference.  

 
(Emphasis in original).  Mr. Lawson identifies the relative on whose behalf 
he seeks to submit a reference letter as “Jennell Lawson[,] a second cousin of 
mine.”  He further represents in the petition that he does not share any 
business endeavors or have a business relationship with this second cousin. 
 

Analysis 
 

On the threshold jurisdiction issue, persons generally subject to the Code 
are described in it as either “Public officials” or “State employees.”  The Code 
defines “State employee” to include, among others, “any employee in the 
executive . . . branch of state government, whether in the classified or 
unclassified service and whether full or part-time . . . .”  General Statutes § 1-
79 (13).  According to the Connecticut State Register and Manual (2020), the 
State System of Higher Education is part of the executive branch of state 
government, and according to General Statutes § 10a-1, the state system of 
public higher education includes, among other entities, “the regional 
community-technical colleges . . . .”  As an employee of Connecticut’s 
community college system at Capital Community College, then, Mr. Lawson 
is a “State employee” who is subject to the Code. 

 
The relevant provision here is General Statutes § 1-84 (c), which provides, 

in relevant part, as follows:  “no . . . state employee shall use his public . . . 
position . . . to obtain financial gain for himself, his spouse, child, child’s spouse, 
parent, brother or sister or a business with which he is associated.”  (Emphasis added). 
“Unless there is evidence to the contrary, statutory itemization indicates that 
the legislature intended the list to be exclusive.”  Republican Party of Connecticut 
v. Merrill, 307 Conn. 470, 492–93 (2012).  See also Advisory Opinion No. 
1995-15 (declining to extend the meaning of “immediate family” beyond the 
listed terms in the Code definition for purposes of applying the “open and 
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public” requirements of General Statutes § 1-84 (i)); Request for Advisory 
Opinion No. 17099 (2019) (“the ‘use of office’ prohibition under . . . § 1-84 
(c) do[es] not extend to distant familial relations such as [the state employee’s] 
sister’s brother-in-law”).   

 
Accordingly, it follows here that, because the legislature did not include 

“second cousin” or “cousin” on the § 1-84 (c) list, the Code does not, from 
a technical standpoint, prohibit the petitioner from providing his second 
cousin with a reference to assist her in applying for employment with 
Connecticut’s community college system, provided that neither the 
petitioner, any of the family members listed in § 1-84 (c), nor any “business 
with which he is associated,” as defined in General Statutes § 1-79 (2), will 
receive any financial benefit from his providing his second cousin with such 
reference.   

 
With respect to whether there is an appearance of impropriety, “[t]he 

Code . . . does not speak of appearance of conflict, only actualities.”  Advisory 
Opinion No. 90-6.  That is not to say that Capital Community College or the 
CSCU system may not institute (or do not already have) rules that are more 
restrictive than those in the Code, and we recommend that the petitioner 
seek advice from his human resources office.  See Advisory Opinion No. 
2008-3. 

 
  

 
 

 
 
By order of the Board, 

 
 
 
 
 
Dated __5/20/21________   _/s/Dena M. Castricone_____ 

Chairperson  


