
STATE OF CONNECTICUT
STATE ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION NUMBER 80-13

Requirements for Registration as a Lobbyist

The State Ethics Commission has been asked whether persons

who lobby under the circumstances set forth below must register
with the Commission as lobbyists in order to comply with the

Code of Ethics for Lobbyists, Chapter 10, Part II, General Statutes.

Each of the persons is employed by or has a substantial financial

interest in one of several businesses engaged in a particular trade.

The businesses have formed a trade association, the officers of

which are persons with a substantial financial interest in, or are

employees of, the member businesses. The trade association has

retained a lobbyist who is registered with the Commission, as

is the association. Additional lobbying on behalf of the trade

association is carried on by the persons each of whom is employed
by, or has a substantial financial interest in, one of the businesses

of which the trade association is comprised. These persons are paid
nothing by the association for their lobbying. Some of the lobbying
is done during the normal working hours of those who are employees of

the member businesses. To illustrate the situation with a hypothetical
example: a small bank belongs to a small bank association, with several

members, which is registered as a lobbyist and retains a paid lobbyist;
the president and part owner of the small bank, who is an unpaid
officer of the association, also lobbies on behalf of the association;
he receives from the association no compensation for his lobbying.

If they meet the financial threshold, and no exception applies,
the persons described above, and the bank president in the hypothetical
example, would be communicator lobbyists. Subsection 1-91(1), General

Statutes; section 1-92-41, Regulations of Connecticut State Agencies.
The financial threshold is met by the receipt, or the expectation of

the receipt, of $300 or more in a calendar year in compensation, reim-

bursement, or both for lobbying or in furtherance of lobbying. Sub-

section 1-91(1), above. In the case of an individual whose lobbying is

incidental to his regular employment, compensation to be counted toward

the $300 threshold is determined by the pro rata value of the compensa-
tion earned while lobbying or conducting activities in furtherance

of lobbying. Subsection l-96(b), General Statutes; section 1-92-43,

Regulations of Connecticut State Agencies. A communicator lobbyist
who meets the financial threshold and to whom no exception applies
must register as a lobbyist with the Ethics Commission, subsection

1-94(a), General Statutes, and file with the Commission periodic
financial reports concerning lobbying activities, section 1-96, General

Statutes.

Although it is never stated expressly, the statutory scheme described

above contemplates that the compensation and reimbursement which accumu-

late toward the threshold for registration are compensation and reim-

bursement paid by the client, the person on whose behalf the lobbying is
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said to be performed. Connecticut's lobbying act is not designed

to look behind a lobbying organization to identify the persons who

are members the organization. state Ethics Commission Advisory

Opinion No. 78-17, 40 Conn. L.J. No.8, p. 14.

That Advisory Opinion considered a trade association that

had, in fact, an identity clearly separate from its members The

association had interests that would not always coincide with those

of all its membership. It employed a paid staff which worked full

time for the association. The association was sufficiently large

that positions which it adopted, while intended to be generally
beneficial to the trade in which its members were engaged, often

would not support the business interests of a portion of its members.

The ordinary contribution of a trade association member to the

development of an association position on proposed legislation
addressed in the Opinion fitted within the assumptions of the lobbying
statute. When an association, or its members' activities, does not

the Ethics Commission need not ignore reality.

The instant trade association scarcely has an existence indepen-

dent of its member businesses. A person from one of the member

businesses who lobbies on behalf of the association as a practical
matter is lobbying essentially directly for the benefit of his or

her own business. The pro rata amount of compensation the person

receives from his or her business based on the value of the time

devoted to lobbying amounts to compensation received for lobbying
not only within the letter of the lobbying statute but within the

spirit of the law as well. If the pro rata amount received or to

be received during the calendar year equals or exceeds in value $300,

the person is a lobbyist and must register unless an exception to

the definition of "lobbyist", such as the five-hour threshold for

those who receive no compensation or reimbursement specifically for

lobbying ( subsection 1-91(1) (7), General Statutes) is applicable.
The registrant should file periodic financial reports concerning

lobbying activities. Section 1-96, General Statutes.

The receipt reported by a communicator lobbyist in his financial

report is an expenditure by the person on whose behalf the lobbying is

done. It has been decided that, on the facts given, the persons above

are lobbying essentially directly for the businesses with which they
are associated. Their businesses are the client lobbyists, the ones

on whose behalf the lobbying is performed. Therefore, if a business

pays a communicator lobbyist associated with it compensation, reimburse-

ment, or both amounting to $300 or more in a calendar year, the busi-

ness must register, unless some exception is applicable, and file

periodic financial reports. ( By analogy, if in the situation described

in 78-17 a member firm had lobbied for an issue on which the firm and

the trade association were in agreement it would appear that, as

in the instant case, the individual business should register, if the

requisite threshold is passed and no exception applies. The trade

association, having held itself out as a person and having paid its

retained lobbyist more than $300 during the year for his lobbying
activities, must also register. It might be possible, within the

statute and Commission regulations and through special arrangements
with the Ethics Commission on a case-by-case basis, to report in the

association's financial report the expenditures of compensation and
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reimbursement made by the individual business belonging to the

association. In that event, registration and financial reporting

by the individual businesses might be avoided. One of the

purposes of the Code of Ethics for Lobbyists is to make

available to the General Assembly and to the public the value

of the effort expended in attempting to influence official action.

Relating to this trade association the lobbying efforts of a person

from a member business would satisfy that purpose in the simplest

way, whether the trade association is a sham formed for the purpose

of evading the lobbying statute or, as in the present case, one

established for sound reasons such as efficiency in representing
the interests of its members but, in its officers and its lobbying
activities, not having an identity for purposes of the lobbying
statute that is really independent from those of its members.

Insofar as Ethics Commission Advisory Opinion 78-8, 39 Conn.

L.J. No. 48, p. 22, is inconsistent with the foregoing, it is

overruled.

By order of the Commission,

r~/.~
Rev. Thomas J. Lynch
Chairman

Dated-t~....,~ ¿ , J '1'1)
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June 25, 1980

Ms. Maureen Prior

Commission on Official Legal
publicat ions

Offtce of Production & ])jstributton

78 Meadow Street

East Hartford, CT 06108

Dear Ms. Prior:

Enclosed please find the Ethics Commission's Advisory Opinion

Number 80-13. Sections 1-81(3) and 1-92(5), General Statutes

require the Commission to publish in the Connecticut Law Journal

advisory optntons whtch tt tssues with regard to Chapter 10,

General Statutes.

Very truly yours,

MolfI.
Cindy Cerreta

Clerk of the Commission

Enclosure

Phone: (203) 566-4472

30 Trinity Street . Hartford, Connecticut 06115

An Equal Opportunity Employer



it S;fA. 
TE ~ OF CONNECTICUT
STA TE ETHIC) COM.'\lISSION

June 6, 1980

The Honorable Dorothy D. Barnes

5,0 High Street

Farmington, CT 06032

Dear Representative Barnes:

Advisory Opinion Number 80-13, issued In response to the

request in your letter of April 14, 1980, is enclosed.

Very tru~y your~, ¡;
êl/Z é~Jj (Ie ~ 0(_

Cindy Cerreta

Clerk of the Commission

Enclosure

Phone: ( 20]) 566-4472

30 Trinity Street . Hartford, Connecticut 06115

An Equal Opportunity Employer
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50 HIGH STREET

FARMINGTON, CONNECTICUT 06032

April 18, 1980

Mr. ,J. D. Eaton

State Ethics Commission
30 Trinity Street

Hartford, Connecticut 06115

Dear Mr. Ea,ton:

First, I am requesting an advisory opinion from the State

Ethics Commission as to whether someone who is lobbying for more

than five hours, and is spending more than $300 worth of his time

communicating with public officia,ls on behalf of legislation that

affects the business or industry in which he is employed or has

substantial financial interest, should register as a lobbyist.
Such individuals represent their lobbying activities as part of

the campaign of a trade association.

In the case that has caused me to raise the question, the trade

association itself compensates only one lobbyist who is registered;
however, a number of individuals employed in the industry or who

have substantial financial interest in the industry have not regis-
tered as lobbyists despite the fact that they have spent more than

five hours and, presumably, spent more than $300 worth of their time

in the activity. Hypothetically, for example, various banking
associations have paid lobbyists working at the Capitol. If a bank

president whose,pank is a member of an association lobbies for over

five hours at a cost to himself of more than $300, should this man

register?

Second, I am interested to know if you have encountered the

problem of a registered lobbyist working for one cause while also

lobbying for another cause for which he is not registered. If so,

what action have you taken in such a case?

I would appreciate being kept informed on your opinions. I

should be agreeable to provide you with more information dealing
with the specifics of the problems leading to my request, if you

wish.

tours very truly,

n \ 

Ik¡ (! ¡ tL.v'v-., ,>
Dorothy D. Barnes
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April 23, 1980

The Honorable Dorothy D. Barnes

50 High Street

Farmington, CT 06032

Dear Representative Barnes:

Your request for an advisory opinion, dated April 18, 1980,
has been received. I will try to get it on the Agenda for the

Commission's May 7 meeting. If so, you may have a response

by about May 9.

The second question in your letter bears a conceptual relation-

ship to the first, but is easier to answer. I suspect I have encountered

the exact situation to which you refer.

A registered lobbyist for one client ( a jai alai organization as

I recall) was asked to testify before a legislative body on an entirely
different subject -- nonconforming signs in a zoned area, I believe --

because of his expertise on that subject. The persons who asked him

to do this bore no relationship to the client on whose behalf he acted

as a paid lObbyist. He was not paid for his testimony concerning
nonconforming signs. His only lobbying consisted of testimony at a

public hearing. All other conditions of subsection 1-91(1) (4), General

Statutes, were met.

Thereafter, he came by the office to ask whether he should have

registered as a lobbyist because of his unpaid testimony.

Subsection 1-91(1) (4) requires that a person must confine his

lobbying solely to the provision of the public testimony. It seems

to me that the subsection must be construed to mean no other lobbying
for that client. Otherwise, a person who is a registered lobbyist
paid over $300 by his client could not, as an individual citizen,

lobby without pay for some other cause he believes in unless he registers.
The answer seems supported by Ethics Commission Advisory Opinion Number

80-1, which concerns an analogous situation. A public official had acted
as a paid legal counsel for an organization. He offered to represent
the organization, without compensation, before an agency listed in

subsection 1-84(d), General Statutes. On the assumption that the agree-
ment to represent the organization for no compensation was bona fide,
the Commission held the public official could represent the organization
despite subsection l-84(d). A copy of that opinion is enclosed for your
convenience. See also subsection 1-95 (a), General Statutes, third sentence.

D. Eaton, Executive

Director and General Counsel
Phone: (203) 566-4472

30 Trinity Strect . Hartford, Connecticut

An Equal Opportunity Employer

06115
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STA TE ETHICS CO.\fMISSION

ADVISORY OPINION NUMBER 80-1

Uncompensated Representation by a Public

Official before a Subsection 1-84(d) Agency

An attorney who is a member of: the General Assembly wishes

to represent a nonprofit social club, located in his senatorial

district, before the Division of Liquor Control. The legislator
will receive no compensation or other thing of value in considera-

tion of this representation. lIe has asked whether the Code of

Ethics for Public Officials proscribes such an appearance before

the Division of. Liquor Control. The General Assembly member also

represents the social club, for compensation, on another matter,

for which he was engaged prior to the time the issue before the

Liquor Control Division arose.

Subsection 1-84(d) of the General Statutes provides that

No public official... shall agree to accept ... any employment,
fee or other thing of value ... in consideration of ... appearing,
agreeing to appear, or taking any other action on behalf of another

person before ... the division of liquor control within the depart-
ment of business regulation.. .." A member of the General Assembly
is a public official for the purpose of this provision of the Code

of Ethics for Public Officials. Subsection 1-79(j), General Statutes.

The prohibition, however, applies only to paid employment, representing
another for compensation before the State agency. It would not forbid

the free representat~on involved here.

The question is complicated somewhat by the fact that the leg-
islator is being paid for representing the social club concerning
another matter. It would be simple to adjust upward the compensation
for services on the other matter so that the appearance before the

Liquor Control Division would be " free". In this case, however, the

legislator has advised the Ethics Commission that the compensation for

his services previously agreed upon is unchanged, unaffected by the

services he is rendering his constituent before the subsection l-84(d)

agency.

Subsection 1-84(d), General Statutes, therefore does not prevent
the legislator from representing his client before the Division of

Liquor Control, since the representation is without compensation.
Compliance with other provisions in sections 1-84 through 1-86,
Code of Ethics for Public Officials, which have possible applicability
should pose no problem so long as they are kept in mind.

Dated fht.-w. '-/ ,/tfFD
tI '

By
order of the Commission,

r .-1--- -/ .-{/c--
Thomas J. Lyncfí{ r_t;r'
Chairman

Phu/1e: (203) 5(,(,-4472

30 Trinity Street . Hartford, Connecticut 06115

11/1 F'IIUlI OI)fJOrlllll;¡Y HmfJloyer
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D. Eaton State

Ethics commission 30

Trinity Street Hartford, 

Connecticut 06115 Dear

Mr. Eaton: First, I am requesting an advisory opinion from

the State Ethics Commission as to whether someone who is lobbying

for more than five hours, and is spending more than $300 worth of

his time communicating with public officials on behalf of

legislation that affects the business or industry in which he is employed

or has substantial financial interest, should register as

a lobbyist. Such individuals represent their lobbying activities as

part of the campaign ofa

trade association. In the case that has caused me to raise the question, 

the trade association itself compensates only one lobbyist who

is registered; however, a number of individuals employed in the industry

or who have substantial financial interest in the industry have

not regis- tered as lobbyists despite the fact that they have spent

more than five hours and, presumably, spent more than $300 worth of

their time in the activity. Hypothetically, for example, 

various banking associations have paid lobbyists working at the Capitol. If

a bank president whose bank is a member of an association lobbies

for over five hours at a cost to himself of more than $300, should

this

man register? Second, I am interested to know if you have

encountered the problem ofa registered lobbyist working for one cause

while also lobbying for another cause for which he is not registered. 

If so,what action have you taken in such

a case?I would appreciate being kept informed on your

opinions. I should be agreeable to provide you with more

information dealing with the specifics of the problems leading to my request, 

if
you wish. yoursvery

tru~ y,
I )

y...¡ (.', (>\~. v '.~..-..Dorothy



t STATE
OF CONNECTICUT

STA TE ETHICS COM.".1ISSION

May 8, 1980

The Honorable Dorothy D. Barnes

50 High Street

Farmington, CT 06032

Dear Representative Barnes:

By letter of April 18, 1980 you asked the Commission for

an advisory opinion. The Commission took your request under

consideration at its meeting yesterday. This occurred, how-

ever, late in the day after a lengthy hearing. The Commission

felt it did not have enough time to provide guidance in its

opinion sufficient for all trade associations to understand

their responsibilities under the Code of Ethics for Lobbyists.

Therefore, the Commission defer~ed action on your request
to its next regular meeting, June 4, 1980.

Very truly yours,

J. D. Eaton

Executive Director and

General Counsel

JDE:cc

Phone: (203) 566-4472

30 Trinity Strcct . Hartford, Connccticut 06115

An Equal Opportunity Employer



Qt~",t STATE
OF ONNECTICUT

STA TE ETHICS COMJlISSION

May 14, 1980

John R. Rathgeber, Esq.
CT Business and Industry

Association, Inc.

60 Washington Street

Suite 1202

Hartford, CT 06106

Dear John:

I am working on an advisory opinion in response to the

question in the first two paragraphs of the enclosed letter.

Would you care to give me CBIA's thoughts on the question?

Are you sufficiently informed of the circumstances of other

business or trade associations to have a feel for other,small
trade associations that might wish to present their views?

If so, would you give ~e a call?

Thanks for your assistance.

Sincerely yours,

M~
J. D. Eaton

Executive Director and

General Counsel

JDE:cc

Phone: (203) 566-4472

30 Trinity Street . Hartford, Connecticut 06115

AI1 Eqllal Opporllil1ily Employer



CONNECTICUT STATE ETHICS COMMISSION
30 TRINITY STREIT

HARTFORD, CONNECTICUT 06115

203) 566-4472

JS.r ¡- '"i J. D. EATON, Executive Director

and General Counsel

KEITH D, LAKEY

Auditor-Investigator
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