
CONTRACTOR FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

 
Q: What information is required on the Pre-Award Commitment Form? 

A: 
 

1.) All pre-award commitment forms need to be signed by both Prime 

Contractor and the DBE firm and submitted to Office of Contracts within 

five (5) days after bid opening. 

2.) Name and Address of DBE Firm 

3.) Listing of all items firm will be performing – include the quantity and unit 

price Prime bid, and the quantity and unit price assigned to DBE 

subcontractor. 

There are also separate columns for subcontracted amount and credited 

amount. With the exception of supply items that receive 60% credit, the 

subcontracted amount and credited amount should be same. 

4.) Firm Type Code – S – Subcontractor; P – Supplier; T – Trucking; M – 

Manufacturing; V - Service 

5.) For Partial items (ex. DBE is performing labor only, multiple components 

to the item with DBE performing some and another firm performing 

others, DBE performing some of the quantity and another firm 

performing remaining), an explanation is required, either on the form or 

in separate attachment. The explanation should include detailed 

description of work DBE is performing, who the other firm(s) performing 

the work will be, and what that work is. 

6.) For the NAICS Codes (DBE commitments only), only the NAICS codes that 

apply to the work being performed should be listed. Do NOT list all NAICS 

codes in the directory. A firm’s eligible NAICS codes are found in their 

directory entry: https://biznet.ct.gov/DOT_DBE/dbesearch.aspx. NAICS 

code descriptions can be found here (can search by either code or item 

description): https://www.census.gov/eos/www/naics/. 

https://biznet.ct.gov/DOT_DBE/dbesearch.aspx
https://www.census.gov/eos/www/naics/


Q: How does a Prime document a pre-award Good Faith Effort DBE/SBE Waiver? 

A: If a firm is not able to meet the DBE goal (federally funded) or SBE set-aside 

(100% State) percentages assigned, it can document its good faith efforts to meet 

the goal/set-aside, and submit all documentation with its pre-award commitment 

forms (within five days of bid opening). Appendix A of 49 CFR 26 provides 

description of the Federal Regulatory Requirements for performing a pre-award 

GFE on federal projects. The documentation should include: 

1. A complete item list identifying whether the work will be self-performed by 

the Prime, performed by a S/DBE, or performed by a non-S/DBE 

subcontractor, and who those firms are. 

2. A copy of all outreach efforts to S/DBE firms. The outreach should be 

targeted and specific to the type of work a firm is capable of performing. An 

e-mail blast with the complete item list attached is not considered sufficient 

efforts. These efforts should be performed throughout the bid process, not 

solely within the five days after bid is announced. 

3. For items not being performed by the Prime or S/DBE firms, a copy of all bid 

documents received, both from the S/DBE firms and from all non-S/DBE 

firms, identifying whose bid was accepted. 

4. For items not being performed by the Prime or S/DBE firms, explanation why 

a S/DBE firm is being used. This can include no S/DBE firms certified to 

perform the work, no S/DBE firms available to perform the work, specific 

explanation for not using a particular S/DBE firm. 

5. If there were no S/DBE firms available or there is a specific explanation for 

not using a particular S/DBE firm, should provide documentation of all 

outreach efforts. This can include letters, e-mails, phone logs. With phone 

calls, should provide summary of the call including the contact person for the 

S/DBE firm, when the call was made, and a description of what was 

discussed – including the explanation provided for not performing the work. 

6. For bids received by S/DBE firms, but not accepted, there should be 

documentation of good faith efforts to negotiate with the firm, including 

dividing up the items, efforts to find compromise on price, or detailed 

description of past experiences that would justify not using S/DBE firm. 

*Price alone is not sufficient justification for not using a S/DBE firm, unless it 

can be shown to be “excessive or unreasonable”. 



7. For the DBE program, if a pre-award good faith effort is granted, continued 

efforts throughout the project to meet the DBE goal should be performed 

and documented. For the SBE program, up to 50% of the SBE set-aside 

percentage can be waived (requiring the other 50+% to be met with SBE 

participation). No additional efforts are required, as the set-aside is waived, 

though additional efforts are always encouraged to increase SBE 

participation. 

Q: What is the process for changing the pre-award commitment amount, or 

removing a pre-award DBE/SBE firm? 

A: All requests must be submitted to the Division of Construction Operations in 

accordance with the current CRD15-1 and guidance document found on the 

CTDOT Subletting webpage.  

Q: How is credit counted on the DBE Program? 

A: DBEs must perform a Commercially Useful Function (CUF) in order to be eligible 

for payments to count for DBE Credit. In order for a DBE subcontractor to meet 

CUF it must: 

1.) Perform the work with its own workforce. 

2.) Furnish all materials – including negotiating price, determining 

quality/quantity, ordering the material, and paying for the material itself 

3.) Utilize its own equipment – or if project requires and industry practices 

allow specialized equipment, have a project specific lease for the 

equipment. If equipment is leased from Prime Contractor, cost of 

equipment is not eligible for DBE credit. 

4.) Supervising the work with its own workforce. 

5.) Managing the project on its own. 

All DBE firms must also be certified as DBEs in Connecticut and be certified for the 

work they are to perform. Both the work description and the proper NAICS code 

must be included in the firm’s directory entry. 

If a DBE subcontracts a portion of their work to a second tier subcontractor, credit 

can only be given if the second tier is also a certified DBE. 

For more information on CUF, review the CUF Process with the CUF E-Learning 

Tool. 

 

 

https://portal.ct.gov/DOT/Office-of-Construction/Subcontractor-Approvals
https://dotdata.ct.gov/CUFTraining/story_html5.html
https://dotdata.ct.gov/CUFTraining/story_html5.html


Q: Is there a CUF requirement under the SBE program? 

A: No. If a firm is a certified DBE they will receive credit for all payments made to 

the firm for the project. Regarding second tier subcontracting, as long as the SBE 

firm committed performs 30% of the work, and a total of 50% (or at minimum an 

additional 20%) is performed by a SBE of some kind, then the full amount can 

count for credit. Neither the Prime, nor an affiliate of the Prime, can perform any 

of the work. 

Q: How can I confirm that a DBE is certified with CTDOT? 

A: All certified DBEs can be found in the CTDOT directory at: 

https://biznet.ct.gov/DOT_DBE/dbesearch.aspx. 

Q: When must a DBE firm be certified in order to be eligible for credit? 

A: A DBE firm must be certified in the DBE program with the State of Connecticut, 

at the time the Prime Contractor signs the contract with the DBE. If a firm is 

certified after the contract is signed, no credit will be given on that project. If a 

DBE loses certification after the contract is signed, only work included in the 

contract, or approved change orders executed, prior to the decertification date can 

count for credit. 

https://biznet.ct.gov/DOT_DBE/dbesearch.aspx

