
RESIDENTIAL FLEX BEDS - FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQs) 
  

Below is a compilation of questions received throughout the planning of the 1115 
Demonstration Waiver along with responses that we hope assist you as we transition into 
implementation. Please note, the State has made efforts to ensure that the provider standards 
does not conflict with any Department of Public Health (DPH) licensing regulations (see §19a-
495-570 of the Regulations of Connecticut State Agencies). In some instances, the provider 
standards exceed what is required within the licensing regulations. If now, or in the future, the 
licensing regulations exceed the standards, providers should ensure compliance with the higher 
expectation. New questions and responses not present in previous versions of this document 
appear in red font. 
 

 
1. If a program is presented with two potential admissions - one whose clinical 

presentation requires treatment for the program’s target population (e.g. ASAM level 
of care, Spanish-speaking, gender-specific or other special needs population) and one 
whose clinical presentation does not meet the program’s target population but could 
be admitted given the program’s participation in the flex bed option – is the program 
allowed to give priority to the member whose clinical needs match the program’s 
target population? 
 

A. Providers may develop their own processes for screening members who they 
believe meet the criteria for admission for the Medicaid levels of care for which 
they are enrolled. This screening should be rooted in the ASAM 3rd Edition 

placement criteria to minimize incidents of members not meeting medical 
necessity for the requested level of care at the time the initial authorization is 
requested. Providers may prioritize admissions for their target population based 
on the outcomes of these screenings so long as the results are not discriminatory 
or based on abstinence or other prohibited practices under the Demonstration.  
 
Once a member is admitted, the provider is responsible for any referral and 

transfer processes should the member not meet medical necessity for the 
requested level of care. Providers who have opted into the flex bed model may 
keep the member for treatment at the recommended level of care should this be 

a level of care the program is licensed, certified and enrolled in Medicaid to 
provide. Providers are expected to utilize rigorous discharge management 
processes to ensure that members have continuity of care at the appropriate 
level of care for their individualized needs.  
 
If the program has a waitlist of target population members seeking admission, 
priority can be given to target populations on the waitlist. Any member not 

admitted should be informed and educated about other program(s) offering the 
indicated level of care for admission. 

https://portal.ct.gov/-/media/Departments-and-Agencies/DPH/dph/public_health_code/Sections/19a495570PrivateFacilitiesforSubstanceAbusiveorDependentPersonspdf.pdf
https://portal.ct.gov/-/media/Departments-and-Agencies/DPH/dph/public_health_code/Sections/19a495570PrivateFacilitiesforSubstanceAbusiveorDependentPersonspdf.pdf


If the program does not have a waitlist and has vacancies to accept new 
admissions, providers should accept the member seeking admission at the lower 

level of care, particularly if no other such beds are available in the state.  
 
Please note: If an admission for a member has been accepted by the program 
and the member is awaiting official admission (e.g. following a court hearing for 
a member being referred by Judicial), the program must honor that agreement 
to admit the member even if another member presents seeking the higher level 
of care during that interim time period between agreement and formal 
admission. 
 
 

2. Do we have to allow members to step down to this level since we are approved for 
this level of care, with or without another client needing the 3.7 bed?   Due to the 3.5 
being a longer LOC it could end up that more people in the program meet the 3.5 LOC 
as opposed to the 3.7 LOC.  Are we able to determine the best mix of 3.5 and 3.7 
clients in our programs to best meet our needs in covering our costs even if this means 
turning away clients that need a 3.5 admission and/or step down? 
 

A. Providers should utilize their clinical discretion and member preference to 
identify if continued stays at lower levels of care are clinically in the best interest 
of the individual. Providers should document in the member’s medical record 
the rationale for maintaining or transferring a member and document the 
member’s participation in this decision making. Providers should utilize the 
ASAM Adult and Adolescent Continued Service and Transfer/Discharge criteria as 
part of these decisions.  

 
In no instances should discriminatory practices occur or decisions based on 
abstinence or other prohibited practices under the Demonstration. Providers 

with a waitlist at higher levels of care are encouraged to utilize rigorous 
discharge management processes to ensure that members needing lower levels 
of care are discharged timely to an appropriate level of care for their 
individualized needs. Providers are also encouraged to work with community 
resources to develop sober housing, etc. necessary to facilitate timely 
discharges. 
 

3. If opting into the flex bed model to allow provision of a lower level of care (e.g. ASAM 
3.5 flexing down to ASAM 3.1), should we accept an admission for a member who 
knowingly meets the criteria for the lower level of care? 
 

A. Providers may accept a member who meets criteria for any of the levels of care 
the provider is licensed, certified and enrolled in Medicaid to provide. 
Additionally, providers can maintain a member who has successfully completed 
the higher level of care and is ready to transition to a lower level of care that the 



provider is enrolled to provide. Providers may also work with members to find 
more appropriate facilities for lower levels of care (i.e., programs with more 

community integration opportunities) through rigorous discharge planning. 
 

4. Will the Department consider setting the reimbursement rate for the 3.5 LOC based 
on the number of beds used vs the number licensed at the 3.7RE LOC.  For example, if 
4 of the 16 are consistently used for 3.5 can the reimbursement rate be set in the 
corridor rather than the corridor for 16? 
 

A. The State is still considering this question and will provide further guidance in 
the near future. 
 

5. What happens when a member has been identified and approved to be safely 
transferred to a less intensive level of treatment within the ASAM framework but the 
program experiences referral denials from programs providing that level of care? 
 

A. In those circumstances where a program determines that the member can be 
safely transferred to a less intensive level of treatment and identifies an 
appropriate level of care within the ASAM Framework, but the referral is being 
declined by the program offering that level of care, the State Partner agencies 
are available for consultation and support in addressing referral and admission 
decisions for individuals with complex needs. Agencies experiencing referral 
denials based on above mentioned areas or any other biopsychosocial 
dimensions should communicate these concerns to the State Partner agencies so 
that the appropriate training resources, support and interventions can be 
provided. The program currently treating the member should also communicate 

those barriers in discharge planning to Carelon BH at the time of the concurrent 
reviews. 
 

Contact information for the State Partner agencies are at the bottom of the 
Admission Guidance document posted to our website.  
 

6. When a member moves from one level of care to another within the same program 
(e.g., 3.7 to 3.5) what are the documentation requirements? 
 

A. The State anticipates some efficiencies in admission interventions and 
documentation when a member transitions to a new level of care within the 
same program. The proposed efficiencies are being vetted by DPH to ensure our 
expectations align with theirs. Once this information is finalized it will be shared. 

 
7. We are getting feedback from Carelon BH that two of our 3.7RE members whom we 

have had since early February, are appropriate for BOTH 3.5 and 3.1. How can that be 
possible? 
 

https://portal.ct.gov/-/media/Departments-and-Agencies/DSS/Health-and-Home-Care/Substance-Use-Disorder-Demonstration-Project/1115-SUD-Admission-Guidance.pdf


A. It is possible given the length of time these members have been in the 3.7RE 
that, although the 3.5 was initially the most appropriate level of care, now the 

member is sufficiently stable to be treated in a 3.1. However, if the 3.1 is not 
available at this point in time, it would be preferable to step down the member 
to a 3.5 while trying to arrange for the member to go to a 3.1.  
 
In order to review the specifics of each of these cases, we recommend that you 
contact Carelon BH directly to discuss. The State Partner agencies can also be 
contacted for additional support, as needed. 
 

8. When we get our flex auth reports, why are members who are flexibly authorized for 
3.7RE never recommended for 3.7R? What is the difference between these 2 levels of 

care from your perspective? 
 

A. Both are an ASAM 3.7 level of care and have the same multidimensional ASAM 
admission criteria. Therefore, the information needed to justify placement at 
3.7RE would mirror that required for 3.7. 
 
The difference for a 3.7RE is that the member admitting also meets the 
diagnostic criteria for a mental health disorder and, at the time of admission, 
may have reluctance to engage in activities necessary to address a co-occurring 
psychiatric disorder. 3.7 programs are expected to be co-occurring capable but 
do not require the presence of a mental health disorder in order to admit. 
 
 

9. What is the long-term plan for the Pregnant and Parenting Women (PPW) programs?  

  
A. The PPW programs are not currently eligible for participation in the Flex Bed 

Option. The State Agencies are reviewing this option while considering the 

specialized needs of these programs and the specialty population they serve. 
Should any changes be made to allow participation of the PPW programs in the 
Flex Bed Option, additional information and guidance will follow.  


