
Pharmaceutical Marketing FAQs 
 

Q. What is DCP’s definition of a “Gift”? 

A. A gift is anything that has monetary value that you obtain for less than “market value.” 

A gift may be tangible or intangible and includes both objects (such as pens, t-shirts, and 

meals) and services (such as transportation, travel, and lodging). If you are uncertain 

whether something constitutes a gift for purposes of this statute Public Act 23-171, you 

may choose to err on the side of caution and assume that it does, or consult with an 

attorney for legal advice.  

 

Q. In the "Names of all Sales Reps" tab, does the "Gift Value ($) (No samples drugs)" field 

represent the total sum of materials and gifts given by the sales representative to the 

specific healthcare provider over the reporting period, or does it encompass the total 

provided to all healthcare providers and office staff during a particular single event (e.g., 

lunch)?  

A. The “Gift Value ($) (No samples drugs)” includes the total value of gifts provided over 

the reporting period for the representative listed in the row.   

 

Q. Do only samples need to be reported? Rather than including in-office meals or similar 

items for example. 

A. Only samples need to be reported in the worksheet, “Fill Drug Sample Info”. Items 

that are not samples, such as gifts, are to be reported in the worksheet titled, “Name of 

all Sales Reps.” 

 

Q. Are all manufacturers of pharmaceutical products required to complete the annual 

registration regardless of whether there are any manufacturing or other operations 

occurring in the state of Connecticut and regardless of the type of pharmaceutical 

product manufactured? 

A. Any pharmaceutical manufacturer within or outside the boundaries of the state of 

Connecticut that uses pharmaceutical representatives to market, promote or provide 

information regarding a legend drug for human use to a prescribing practitioner MUST 

register with the Department.  

“Pharmaceutical manufacturer” is defined in Section 3 of Public Act 23-171. 

 “Pharmaceutical representative" is defined in Section 3 of Public Act 23-171. 

 

 

Q. Is a Marketing Firm Registration required for manufacturers who outsource their sales 

force? 

A. Yes. "Pharmaceutical representative" means any person, including, but not limited to, 

a sales representative, who markets, promotes or provides information regarding a 

legend drug for human use to a prescribing practitioner and is employed or 

compensated by a pharmaceutical manufacturer. This includes BOTH contracted and 

outsourced sales forces.   
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Q. Does a non-resident virtual manufacturer have to obtain the Pharmaceutical Marketing 

Firm Registration? 

A. Yes. If the rep is marketing, promoting or providing information regarding a legend 

drug for human use to a prescribing practitioner virtually or physically in the state of 

Connecticut, then the employing pharmaceutical manufacturer must obtain a 

Pharmaceutical Marketing Firm Registration pursuant to Public Act 23-171. 

 

Q. Is hemp considered a pharmaceutical? 

A. No. 

 

Q. Does this regulation apply to over the counter (OTC) drug or OTC medical device 

sales representatives?     

A. Public Act 23-171 applies to legend drugs ONLY.   

 

Q. Do the reporting and registration requirements pertain to Rx drug wholesalers?   

A. The requirements are applicable to anyone meeting the definition of a pharmaceutical 

manufacturer, including virtual manufacturers.  

 

Q. Does this registration and reporting include Rx device virtual 

manufacturers/wholesalers?  

A. Yes, this rule applies to virtual manufacturers.  

 

Q. Does this reporting requirement include manufacturers who have pharmaceutical 

sales representatives physically working in the state of CT only?  

A. No. It includes any pharmaceutical manufacturer within or without the boundaries of 

state of Connecticut whose representatives works physically or virtually to market, 

promote or provides information regarding legend drugs for human use to a prescribing 

practitioner in the state of Connecticut. 

 

Q. Does the new licensing requirement apply to prescription devices?  

A. Yes. The requirement applies to pharmaceutical manufacturers of legend drugs. 

“Legend drug” has the same meaning as provided in section 20-571(16) of the general 

statutes.  

  

Q. Is there a fee for registration for the pharmaceutical manufacturer registration?  
A. There is a $150 application fee and a $150 renewal fee. 

 

 

 

 

Q. Is there a fee to update contact information such as address or business name? 

A. There is no fee for updating contact information for the registration. For instructions 

on how to update contact information using the eLicense online system, go to 

https://portal.ct.gov/dcp/license-services-division/all-license-applications/change-of-

address.  
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Q. What are the record keeping requirements for a pharmaceutical manufacturer? 

A. Pharmaceutical manufacturers are subject to all applicable state and federal laws and 

regulations, including those related to record keeping. Please review Chapter 417 of the 

Connecticut General Statutes, specifically Section 21a-70e, as well as all relevant state 

and federal laws.  

 

Q. How long does it take to obtain a registration for a pharmaceutical manufacturer? 

A. There is no specified time frame for application approval by the Department. To 

expedite the process, please be sure to submit a complete application with all required 

information and pay the application fee in full.   

 

Q. Is there a fee for submitting change of ownership documentation? 

A. No. 

Q. What should I do if my firm no longer employs a sales representative?  

A. A pharmaceutical marketing firm shall notify the Department of anyone who is no 

longer employed as a pharmaceutical sales representative within two weeks of the 

individual leaving their position. This can be done using the eLicense online system 

through the License Maintenance feature. 

Q. Do the new pharmaceutical representative disclosure requirements replace the APRN 
disclosure requirements 

A. Both disclosures are required. The reporting requirements set forth in Public Act 23-
171 are not related to or in lieu of any other reporting, disclosure or other requirement of 
licensed practitioners. 
 

Q. Who should I contact if I have any questions about the pharmaceutical manufacturer 

registration?      

A. Questions should be sent via email to DCP.DrugManufacturers@ct.gov.  
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