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Question:   “Is it the intent of the Connecticut Building Code to require a hazardous 
exhaust system in a laboratory with an NFPA 45 mandated ventilation system in 
operation if a flammable vapor, gas, fume, mist or dust is present in concentrations of 
25% or less of the lower flammability limit (LFL) of the substance for the expected room 
temperature?” 
 
Answer:   No.  Section 510.2, of the 1996 International Mechanical Code portion of 
the 1999 State Building Code, requires a hazardous exhaust system when any of the 
following conditions exist: 
 

1. A flammable vapor, gas, fume, mist or dust is present in concentrations 
exceeding 25 percent of the lower flammability limit of the substance for the 
expected room temperature. 
 

2. A vapor, gas, fume, mist or dust with a health-hazard rating of 4 is present in any 
concentration. 
 

3. A vapor, gas, fume, mist or dust with a health hazard rating of 1, 2 or 3 is present 
in concentration exceeding 1 percent of the median lethal concentration of the 
substance for acute inhalation toxicity. 

 
Note: The determination for the lower flammability limit for compliance with 
Section 510.2, No. 1, is measured below the fume hood. 
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