
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. I-34-00 
 
June 12, 2000 
 
The following is offered in response to your May 30, 2000 request for a formal interpretation of the 
Indoor Air Quality requirements of the 1996 International Mechanical Code portion of the 1999 
Connecticut Building Code. 
 
Question #1: “Chapter 4 of the International Mechanical Code (adopted into Connecticut 
Code) lists Common Ambient Air Pollutants at specific levels matching those by which the EPA 
defines acceptable air.” 
 “Does this mean that whenever ambient air is polluted to levels above those listed, ambient 
air introduced for ventilation purposes must be cleaned to at least that tabulated hazardous 
content?” 
 
Answer #1:    Sections 403.2 and 403.3 of the above referenced code set forth the 
requirement that in mechanically ventilated buildings, unless allowed by exception, outdoor air 
shall be introduced at the rates established by Table 403.3.  The assumption is that the outdoor air 
is of an acceptable quality.  Section 403.4 states that “Where the concentration of common 
contaminants in the outdoor air exceeds the levels indicated in Table 403.4, air filtration, other 
means for the removal of contaminants, or a combination of air filtration and other means of 
removal of contaminants shall be employed to bring the outdoor air quality into compliance with 
this section.”  It is fundamental that the outdoor air being utilized to ventilate indoor space must be 
less contaminated than the indoor air.  If it is determined that the outdoor air contains contaminants 
in excess of the values in Table 403.4, the outdoor air must be filtered, cleaned, conditioned or 
otherwise decontaminated to comply with the maximum levels in Table 403.4. 
 
Question #2: “Chapter 5, of the International Mechanical Code tells us that whenever air is 
contaminated to 1% of the STEL (short term exposure limit) for hazardous gases, that air must 
either be exhausted, or cleaned prior to recirculation.  We read this in conjunction with the listed 
contaminants of Chapter 4, that should uncleaned air be admitted and concentrated by the 
recirculation action of an HVAC system, that air must be cleaned to an acceptable level prior to 
recirculation.” 
 “Have we correctly understood the Codes intent with respect to the recirculation of 
contaminated air?” 
 
Answer #2:  No.  The section to which you refer, Section 510 – Hazardous Exhaust 
Systems, does not pertain to mechanical ventilation of occupiable space, but rather to the specific 
application of hazardous exhaust systems designed to remove flammable vapors, corrosive fumes, 
combustible dusts and similar hazardous materials.  The air collected by such a system is to be 
conveyed to the outdoors per Section 510.1 of the code, which does not allow for recirculation of 
such air, whether cleaned or not.  510.4 of the referenced code contains the statement 
“Contaminated air shall not be recirculated to occupied areas unless contaminants have been 
removed”, which is in direct conflict with Section 510.1.  In view of this, recirculation of 
contaminated air can only be approved in accordance with Section 105 of the code, with 
appropriate documentation. 
 
Question #3: “Chapter 4, Includes an Exceptions Clause which allows reductions in the 
Tabulated Outside Air for Ventilation Rates for engineered systems which clean air.  For HVAC 
systems which recirculate substantial quantities of air and effectively clean not only ambient air 
pollutants, but nuisance biological “people emissions” as well, we see only carbon dioxide content 
as the only restriction as to how much air can be recirculated and how much must be replaced with 



outdoor air.  Having no specific Code published carbon dioxide limitation, we default to 
ANSI/ASHRAE 62-1989 (the parent document for the IAQ relationships of the International 
Mechanical Code) for a value for an acceptable carbon dioxide limit.” 
 “ANSI/ASHRAE 62-1989 the Ventilation for Acceptable Indoor Air Quality Standard cites a 
FIRST GUIDELINE of 1/10 TLV as listed by the ACGIH.  May this value be used in determining the 
outdoor air ventilation rates during a BROWN AIR episode when air cleaning must be applied 
within an engineered HVAC system?” 
 
Answer #3:  There is no direct reference to the standard you cite within the referenced 
code.  The use of a standard not referenced by the code can only be by modification to the code 
approved by the State Building Inspector or his designee.  While it may be permissible to utilize the 
stated value, it is not mandated by the code. 
 
Question #4: “The above is applicable for new construction which post dates the May 1999 
incorporation of the above mentioned IAQ provisions into Connecticut construction law.  How does 
it impact “grandfathered” buildings when renovations to HVAC systems are made?” 
 
Answer #4:  Please see the answer to question #3. 
 
Question #5: “The EPA furnishes records stating that last year there were only ten days 
where ozone levels exceeded the acceptable level within urban locations within the State.  Other 
years had higher levels.  New power sources, although built to EPA set emissions standards, will 
add to present pollution levels making future pollution forecasts different from present data.”   
 “Does this override the “rarely happens” argument used for “wink-crime” non-compliance 
with respect to the IAQ provisions of the Code?” 
 
Answer #5:  Section 403.4 of the referenced code must be complied with, and air filtration 
and/or other means for the removal of contaminants must be utilized when there is proof that the 
concentration of common contaminants in the outdoor air exceeds the levels indicated in Table 
403.4. 
 
Question #6: “Must air cleaning provisions be built into any central HVAC systems for 
buildings within the States urban regions?” 
 
Answer #6:  No.  Such provisions are only required when there is proof that the 
concentration of common contaminants in the outdoor air exceeds the levels indicated in Table 
403.4. 
 
Question #7: “BROWN AIR (the description of air pollution conditions) episodes invariably 
coexist with thermal peak temperatures and air cleaning requirements can be applied, through the 
codes Exemptions Clause, to reduce air conditioning energy. 
 “Is the Exemptions Clause provided to help offset any increased costs in HVAC systems for 
air cleaning equipment?” 
 
Answer #7:  The intent of the exception to Section 403.2 is to allow the code official to 
approve an engineered ventilation system that will perform as well as that prescribed by Section 
403.3.  The emphasis is on equivalent performance and air quality, not on economy or reduction of 
energy. 
 



STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. I-34-00 (Revisited) 
 
August 24, 2000 
 
 The following is offered in response to your letter to me dated August 1, 2000, in which you 
rephrased a question previously asked as Question #2 in Interpretation I-34-00.  My response is 
based on the 1996 International Mechanical Code portion of the 1999 State Building Code. 
 
Question:  “Whenever, indoor air contains contaminants at levels above the 1% of the STEL (short 
term exposure limit) for health hazard gases, must that air be either cleaned for recycling, or 
exhausted to preclude the recirculation of contaminated air?” 
 
Answer:  No.  The 1996 International Mechanical Code portion of the 1999 State Building Code 
contains provisions for the prevention of contaminants entering the indoor air environment, but 
does not contain the language to which you allude in your question.  The code requires either 
natural or mechanical means of ventilation of indoor spaces (in certain circumstances mechanical 
ventilation must be provided).  When mechanical ventilation is provided, a certain portion of the 
ventilation supply must consist of outdoor ventilation air.  The code, at Section 403.4, requires the 
removal of existing contaminants in outdoor air in excess of the limits set forth in Table 403.4 prior 
to its introduction into the indoor environment.  In addition, the code states at Sections 401.9, 
402.3 and 502.1, that where required, exhaust systems shall be provided to discharge air from 
local contaminant sources such as machines, equipment and processes to the outside of the 
building.  The presumption is that the combination of required outdoor air (de-contaminated where 
required) and required exhaust systems at the source of contaminants will result in acceptable 
indoor air quality.  The code does not, however, make the statement that whenever indoor air 
contains contaminants at levels above 1% of the STEL for health hazard gases, such air must be 
cleaned or exhausted. 
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