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November 7, 2003 
 
 
 The following is offered in response to your November 6, 2003 letter to me in 
which you seek an official interpretation of the provisions of section 316 of the 1995 
CABO One and Two Family Dwelling Code portion of the 1999 State Building Code. 
 
Question 1:  What is the definition of “Uninhabitable Attic” as it pertains to the 
referenced code section? 
 
Answer 1:  That specific term is not defined within the code, but “Habitable Room” is, 
so, by extrapolation, we can determine that an uninhabitable space is one that does not 
meet the definition of habitable.  Thus, an attic that does not meet the requirements of 
the code for sleeping, living, cooking or dining purposes is uninhabitable.  Such an attic, 
used only for storage, laundries, utility rooms, bath or toilet rooms need not be provided 
with smoke detectors in accordance with section 316. 
 
Question 2:  Does section 316 apply to a detached building that is accessory to a Use 
Group R-4 dwelling when there is a habitable room in the detached building? 
 
Answer 2:  Only if the habitable space in the detached building includes sleeping 
rooms.  Section 103.1 of the referenced code indicates that the requirements of the 
code also apply to accessory structures.  It is the intent of the code to require smoke 
detectors to protect sleeping occupants.  Any detached building that contains sleeping 
rooms and that is accessory to a Use Group R-4 dwelling requires smoke detectors in 
accordance with section 316.  If the detached accessory building contains habitable 
rooms but no sleeping rooms, smoke detection would not be required, since there are 
no sleeping occupants to protect. 
 
Question 3:  Do both dwelling units of a two-family dwelling need to have smoke 
detectors installed in accordance with section 316.1.1 when a kitchen is renovated in 
only one of the dwelling units? 
 
Answer 3:  No.  Although the code language does state in part that  “the entire building 
shall be provided with smoke detectors…..”, the intent of the code is to limit the 
requirement to the dwelling unit where the activity requiring the smoke detectors took 
place.  In many two-family dwellings the dwelling units are individually owned and it 
would not be appropriate to place a requirement on an owner other than the one who 
initiated the action requiring the detectors.  Nor would it be appropriate to put that 
burden on a separate tenant in the event of a rental situation. 
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