
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. I-6-06 
 
 
March 22, 2006 
 
 The following is offered in response to your February 13, 2006 letter to me in which you 
seek official interpretations of the provisions of Section 117.1 of the BOCA National Building 
Code/1996 portion of the 1999 State Building Code (SBC) which applies to permits applied for 
from May 1, 1999 through December 30, 2005. 
 
Question 1: “If delivery of an SBC 117.1 Stop Work Order sent by certified mail does not occur, 
has a building official met the requirement to have ‘given’ such an order?” 
Answer 1: Yes. Section 117.1 requires that the building official give a stop work order but is 
silent on how that should take place. If a building official elects to give a stop work order by 
certified mail and such mail is refused by the recipient, the building official has performed his 
duty to give the notice. 
 
Question 2: “Has a building official ‘given’ an SBC 117.1 Stop Work Order by using USPS first 
class mail?” 
Answer 2: Yes. Section 117.1 requires that the building official give a stop work order but is 
silent on how that should take place. If a building official elects to give a stop work order by first 
class mail, the building official has performed his duty to give the notice. See also Question and 
Answer 5 of my June 4, 1998 letter to you and Question and Answer 2 of I-7-98, which deal with 
this same subject under the 1994 State Building Code. 
 
Question 3: “Who can ‘give(n)’ an SBC 117.1 Stop Work Order?” 
Answer 3: The code does not specify by whom the notice may or may not be given. The intent 
of the code is that the notice be delivered. The building official may delegate the delivery to 
whomever he feels will satisfy the intent of the code. See also I-12-98 and I-15-99 issued to you 
that refer to this same subject under the 1994 State Building Code. 
 
Question 4: “Has a building official ‘given’ an SBC 117.1 Stop Work Order by using any 
delivery method that cannot prove receipt?” 
Answer 4: Yes. Section 117.1 only requires that the order be given, not proof of delivery. 
 
Question 5: “Is an SBC 117.1 Stop Work Order criminal process?” 
Answer 5: There are penalties for violation of the provisions of the State Building Code that 
include fines of not less than two hundred nor more than one thousand dollars or imprisonment 
of not more than six months, or both. Such penalties are authorized by section 29-254a of the 
Connecticut General Statutes. 
 
Question 6: : “If a property owner provides advance written notice forbidding building official or 
building official agent entry to land or buildings (pursuant to U.S. v. Reilly, U.S. v. Katz, etc.) 
who can ‘give(n)’ an SBC 117.1 Stop Work Order?” 
Answer 6: If the premises in question is a single-family residence, the building official has no 
right of entry and must heed any order against trespass. The code does, however, provide for 
methods of delivery, discussed in the answers above, that do not require entry onto the 
premises themselves. For instance, delivery by certified or first class mail. 
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