
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. I-1-05 
 
 
January 24, 2005 
 
 
 The following is offered in response to your January 8, 2005 letter in which you 
seek a formal interpretation of the provisions of various sections of the 1995 CABO One 
and Two Family Dwelling Code portion of the 1999 State Building Code. 
 
Question 1: Is it the intent of Section 322.1 to regulate the proximity of sill plates as 
well as other components of wall framing, such as studs, with respect to exposed 
ground, or is the intent of the code met simply by installing a pressure treated sill 
regardless of the location of the studs? 
 
Answer 1: Item 2 of Section 322.1 requires that all sills or plates that rest on concrete 
or masonry exterior walls that are less than 8 inches from exposed earth be of approved 
preservative-treated or naturally decay-resistant lumber.  Item 5 of the same section 
requires that all wood siding, sheathing and wall framing within 6 inches of the ground 
be of the same materials.  Thus, the locations of all components must be evaluated.  If a 
sill plate that is 3 inches from grade is treated, but the siding, sheathing and studs that 
rest on it are less than 6 inches from grade, all those additional elements must also be 
treated or naturally decay-resistant. 
 
Question 2: Is it code-compliant to terminate a bathroom exhaust fan inside a vented 
soffit? 
 
Answer 2: No.  The exception to Section 303.3 clearly states that bathroom exhausts 
shall be vented directly to the outside.  Vented soffits are designed to allow air into an 
attic or rafter space for the purpose of providing ventilation.  Terminating the bathroom 
exhaust inside a vented soffit will result in the exhaust products being brought back into 
the attic or rafter space.  Special soffit boots are available to bring exhaust through the 
soffit directly to the exterior.  When utilizing such products, one must eliminate or block 
the adjacent soffit vents to ensure that the exhaust products will not be drawn back into 
the house via adjacent soffit vents. 
 
Question 3a: Are fire separation assemblies required for condominium units in a 
townhouse configuration? 
 
Answer 3a: Yes.  The code’s requirements are based on occupancy and building 
configuration rather than on form of ownership, so the requirements apply to 
condominiums as well as to buildings owned fee-simple.  Section 320.2 requires by 
reference to Section 302 that townhouses be separated by individual one-hour fire-
resistive rated walls on each townhouse, rated for exposure from each side; or allows, 
by exception to 320.2, a common two-hour fire-resistive rated wall between 
townhouses.  The individual one-hour walls or common two-hour wall must meet the 
listing requirements of the assembly chosen.  Such walls are further required to meet 
the provisions of the subsections to 320.2 regarding continuity, termination at or above 
the roof and structural independence, as well as the requirements of 302.2 regarding 
openings.  
 



Question 3b: If the answer to 3a is yes, are the rated walls between units permitted to 
be penetrated by unprotected wood members and to have gaps in the drywall covering? 
 
Answer 3b: No.  By virtue of the requirement for fire-resistive rated construction, such 
penetrations and gaps are not permitted.  Section 320.2.1 requires the common wall to 
be continuous from foundation to termination (in accordance with 320.2.2) and for the 
full length of the common wall.  All gaps must be sealed and all penetrations must be 
treated in a manner that is in accordance with the requirements of the listed assembly. 
 
Question 4: For a building utilizing vinyl siding, is it code compliant to omit a water 
resistant membrane behind the siding and to allow buckling and loose siding as well as 
unprotected penetrations? 
 
Answer 4: No.  Section 703.1 requires that all exterior walls be covered with approved 
materials designed and installed to provide a barrier against the weather and insects.  
Footnote 14 to Table 703.4 requires vinyl siding to comply with ASTM D3679.  Section 
1.5 of ASTM D3679 requires that vinyl siding be installed in accordance with ASTM 
D4756 as well as the siding manufacturer’s installation instructions.  The ASTM D4756 
standard contains general instructions for producing weather-tight seals around 
penetrations.  Individual manufacturer’s installation instructions will contain similar 
details that are specific to the product used.  All manufacturer’s installation instructions 
that I have referred to as well as the Vinyl Siding Institute’s publication, “Vinyl Siding 
Installation Manual” , require that vinyl siding be installed over a weather resistant 
barrier system.  The manual describes a weather resistant barrier system as a 
combination of a continuous weather resistant material as well as properly integrated 
flashing around all penetrations.  Thus, the language of the code through the referenced 
documents clearly does not permit the conditions you describe. 
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