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Dear Secretary Beckham: 
 
By letter dated March 1, 2022, you have requested a formal opinion regarding § 12-55 of the 
Connecticut General Statutes. Specifically, you have asked the following questions: 
 
 Does an assessor need to be employed by the town for which he/she is signing a 

Grand List to satisfy the requirements of C.G.S. § 12-55 or is it sufficient that a 
certified assessor who is a non-town employee familiarize themselves with the 
municipality’s administration of the Grand List, review all property in question, and 
using their own independent judgment, confirm it was a fair administration of the 
local property tax to satisfy the dictates of C.G.S. § 12-55? 
 

 What agency(s) or person(s) has enforcement authority over C.G.S. § 12-55? 
 
As you know, the primary role of Connecticut’s assessors is to value property and assemble each 
municipality’s grand list, which serves as the basis for the municipality’s property taxes. The General 
Assembly has articulated a statutory system to ensure that municipalities assess property values 
carefully and fairly. As part of that system, assessors must be properly trained, certified, and sworn; 
must meet a legislatively-defined timeline; and are subject to decertification by the Secretary of 
Connecticut’s Office of Policy and Management (OPM) if they fail to fulfill their responsibilities. 
However, as explained below, Conn. Gen. Stat. § 12-55 does not require that assessors be employees 
– as opposed to contractors – of the municipalities they serve. As for enforcement authority, it appears 
that there are a number of possible enforcement mechanisms, including OPM’s authority to enforce 
delinquent assessors’ obligations and, with sufficient cause, to rescind or decline to renew their 
certifications.  
 
Legal Background: The Roles, Responsibilities, and Qualifications of Municipal Assessors  
 
Chapter 203 of Connecticut’s General Statutes governs the valuation, imposition, and collection of 
municipal property taxes. In Connecticut, property taxes are based on valuations determined by 
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certified assessors. The legislature has imposed standards to promote assessors’ accuracy, integrity, 
and expertise.  
 
The statutory scheme charges assessors with revaluing property every five years. Conn. Gen. Stat. § 
12-62. They must revalue whenever property damage requires total demolition or reconstruction, 
Conn. Gen. Stat. § 12-64a, or when new construction is completed. Conn. Gen. Stat. § 12-53a. Before 
finishing each revaluation, assessors must conduct a field review. Conn. Gen. Stat. § 12-62(b)(2). Every 
ten years, for each taxable structure in the jurisdiction, assessors must “measure or verify the exterior 
dimensions of [the] building or structure” and must also “enter and examine the interior of such 
building or structure in order to observe and record or verify the characteristics and conditions 
thereof.” Conn. Gen. Stat. § 12-62. Assessors revaluing property must use generally accepted mass 
appraisal methods, “which may include, but need not be limited to, the market sales comparison 
approach to value, the cost approach to value and the income approach to value.” Conn. Gen. Stat. § 
12-62(b)(2).  

 
By January 31 of each year, the assessor working for each municipality must sign and publish the 
municipality’s grand list – a record of all the municipality’s taxable and tax-exempt property. Conn. 
Gen. Stat. § 12-55(a). An abstract of the list is then filed with OPM on or before May 1. Conn. Gen. 
Stat. § 12-120.1 Before publishing the list, an assessor must “take and subscribe to the oath, pursuant 
to section 1-25, which shall be certified by the officer administering the same and endorsed upon or 
attached to such grand list.” Conn. Gen. Stat. § 12-55(a). In taking the oath, the assessor attests or 
affirms “that all the lists, and the abstract of said town… are made up and perfected according to law; 
so help me God or upon penalty of perjury.” Conn. Gen. Stat. § 1-25. 

 
Assessors who sign each municipality’s grand list must “be certified in accordance with the provisions 
of section 12-40a.” Conn. Gen. Stat. § 12-55(a). A committee under OPM’s auspices is charged with 
developing policies for training, testing, certifying, and recertifying assessors. The certification process 
is intended to ensure that assessors have relevant substantive and methodological knowledge, and 
appreciate the ethical standards of their profession. See Conn. Gen. Stat. § 12-40a. OPM’s Secretary is 
empowered to grant certification – or to rescind it “for sufficient cause as said secretary may 
determine.” Id. 
 
Assessors Must Adhere to the Statutory Scheme – But Need Not Be Municipal Employees 
 

 
1 On the same date, the assessor must also certify to the Secretary of the Office of Policy and Management “the amount 
of exemptions approved under the provisions of subdivisions (60), (70), (72) and (76) of section 12-81 for the most 
recently completed assessment year, together with such supporting information as the secretary may require.” Conn. 
Gen. Stat. § 12-120c. 
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You asked for a formal opinion about the employment status and job responsibilities of Connecticut’s 
municipal assessors: 

 
Does an assessor need to be employed by the town for which he/she is signing a 
Grand List to satisfy the requirements of C.G.S. § 12-55 or is it sufficient that a 
certified assessor who is a non-town employee familiarize themselves with the 
municipality’s administration of the Grand List, review all property in question, and 
using their own independent judgment, confirm it was a fair administration of the local 
property tax to satisfy the dictates of C.G.S. § 12-55? 

 
Assessors must comply with the requirements of every relevant statute and regulation – including the 
ones you list, which may not be exhaustive. But an assessor need not be a municipal employee.  
 
In interpreting statutes, we start with the text itself. See Conn. Gen. Stat. § 1-2z. Here, the text is clear. 
There is no language in § 12-55, or anywhere else in the General Statutes, requiring that assessors be 
“employed” by the municipalities for which they work.2 So any argument that the legislative scheme 
requires assessors to be “employed” must fall back on implication from statutory purpose and context. 
And here, too, I find no evidence that the legislature meant to mandate an employer-employee 
relationship between municipalities and assessors.  

 
There is no single test for whether a worker is an employee or a contractor in all instances. For 
instance: Connecticut uses the three-part “ABC test” to determine whether a worker is classified as 
an employee for purposes of unemployment compensation. Conn. Gen. Stat. § 31-222. The federal 
government uses a different 20-factor test to determine whether a worker is an employee for purposes 

 
2 You forwarded a letter from a professional affinity organization, the Connecticut Association of Assessing Officers, 
Inc. (“CAAO”), suggesting that § 12-55(a)’s requirement that “the assessors or board of assessors shall publish the 
grand list for their respective towns” implies a possessory relationship that can be satisfied only by employment. I do 
not agree. 

Words and phrases in a statute are “construed according to the commonly approved usage of the language.” Conn. 
Gen. Stat. § 1-1(a). “In interpreting the language of a statute, the words must be given their plain and ordinary meaning 
and their natural and usual sense unless the context indicates that a different meaning was intended.” Conn. Energy 
Marketers Ass’n v. DOE, 324 Conn. 362, 393-394 (2016); see State v. Menditto, 315 Conn. 861, 866 (2015) 
(“Accordingly, General Statutes § 1-1 (a) directs that we construe the term according to its commonly approved usage, 
mindful of any peculiar or technical meaning it may have assumed in the law. We may find evidence of such usage, 
and technical meaning, in dictionary definitions, as well as by reading the statutory language within the context of the 
broader legislative scheme.”).  

“Their” means “of or relating to them or themselves especially as possessors, agents, or objects of an action.” Their, 
Merriam-Webster Dictionary, https://www.merriam-webster.com/dictionary/their (last visited Sep. 27, 2022). 
Employers do not, under any circumstances, “possess[]” workers. Given the most logical ordinary meaning, then, the 
statutory “their” denotes an agency relationship that is entirely consistent with independent contracting. 

https://www.merriam-webster.com/dictionary/their
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of federal income-tax withholding. See IRS Form SS-8. A worker’s classification depends on the test 
applied – and on the particular facts of their case, since all applicable inquiries are fact-intensive. See, 
e.g., Southwest Appraisal Group, LLC v. Administrator, Unemployment Comp. Act, 324 Conn. 822, 839 (2017). 

 
There are hypotheticals in which a statutory scheme might be interpreted to imply the need for an 
employer-employee relationship. Imagine, for instance, a legislative command that assessors be subject 
to granular control by their municipalities; that they work out of municipal office space; and that they 
do no independent assessing work. In that hypothetical, it might be fair to infer that the legislature 
intended assessors to be employees for unemployment compensation, since it mandated work 
requirements suggesting an employee classification under the applicable legal test.3 

 
But nothing in the statutory scheme actually enacted by the legislature supports an inference of an 
employment mandate for assessors. Chapter 203 is unconcerned with classifying the employment 
relationship. Instead, it demands compliance with rules aimed at ensuring fair and accurate valuations 
– rules that, depending on the facts of each working relationship, are not necessarily incompatible 
with independent contracting. 

 
Municipalities are motivated to ensure that assessors working for them are scrupulously fair, thorough, 
ethical, and compliant with all relevant laws and rules. After all, aggrieved property owners can sue 
municipalities for wrongful or excessive assessments.4 But getting assessments right does not depend 
on the nature of the employment relationship. Independent contractors, too, can be held to standards 
of professionalism and ethics.5 See, e.g., Conn. Gen. Stat. §§ 1-86e, 1-101nn (providing ethical rules for 
state contractors). Contractors can also be held by contract to statutory quality and methodological 
standards, like the ones imposed on assessors by Connecticut’s statutory scheme. See generally Benjamin 

 
3 See Conn. Gen. Stat. § 31-222 (articulating the ABC test for unemployment compensation).  
4 A property owner can appeal an assessment to the board of assessment appeals. Conn. Gen. Stat. § 12-111(a). If the 
board chooses not to conduct a hearing, the owner can seek relief from the Superior Court. Id. The owner can appeal 
an adverse board decision to the Superior Court. Conn. Gen. Stat. § 12-117a(a)(1). If the owner is successful and “the 
assessment made by the board of tax review or board of assessment appeals, as the case may be, is reduced by said 
court, the applicant shall be reimbursed by the town or city for any overpayment of taxes, together with interest and 
any costs awarded by the court, or, at the applicant’s option, shall be granted a tax credit for such overpayment, interest 
and any costs awarded by the court.” Conn. Gen. Stat. § 12-117a(b). 
5 The CAAO letter you forwarded asserts that anything other than an employer-employee relationship “allows… for 
political intervention which is exactly what C.G.S. 12-55 was intended to avoid.” Inappropriate political intervention 
in property valuation can be both unethical and illegal, but there is no reason to believe that a municipal employee 
who depends on political actors for their entire livelihood is less susceptible to political interference than an 
independent contractor. Municipalities are no strangers to ethics and conflicts clauses in contracts and may wish to 
craft agreements with assessors – whether employees or contractors – that explicitly require compliance with all 
relevant ethical and legal requirements. 
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Barnes, Office of Policy and Management, Procurement Standards for Personal Service Agreements and 
Purchase of Service Contracts (Dec. 5, 2014) (providing standards for Connecticut state government 
contracts, including guidance on writing quality measures). The statutory assessment scheme requires 
adherence to Chapter 203 and all other applicable law, and municipalities can consider writing 
contracts that incorporate all relevant statutory mandates. An employer-employee relationship is not 
among those mandates. 
 
OPM’s Secretary Is Empowered to Enforce Assessors’ Obligations and Rescind their 
Certifications 
 
Your second question was: “What agency(s) or person(s) has enforcement authority over C.G.S. § 12-
55?” Aspects of that statute – and of the entire property tax system – are enforced by different actors 
in different ways. Among them: Taxpayers may be able to appeal and sue over improper or inaccurate 
assessments. Municipalities may have contract remedies against assessors who violate statutory 
requirements. OPM’s Secretary can sue to enforce delinquent assessors’ obligations. And, with 
sufficient cause, the Secretary can rescind or decline to renew their certifications. 
  
Taxpayers can sue if they believe that an assessor overvalued their property in derogation of the 
statutory scheme. Conn. Gen. Stat. § 12-119. So municipalities have an incentive to hold assessors to 
high standards. Assessors, in turn, are motivated to measure up. They can be held accountable, 
including where applicable through suit on breach of contract, if they fail to live up to the expectations 
of the municipalities for whom they work. 

 
Assessors can also be compelled to follow the statutory scheme. Section 12-4 of the General Statutes 
authorizes the OPM Secretary to call to account, in writing, any “assessor[]” who “fails to discharge 
his or its administrative duty according to law.” If the assessor does not remedy the failure, the 
Secretary may sue for relief seeking “an order in the nature of a mandamus requiring compliance with 
the provisions of the statute particularly mentioned in such application, and shall render judgment 
against any official, board or person who has so failed, with costs.” Id. Finally, the Secretary has the 
power to rescind an assessor’s certification “for sufficient cause as said secretary may determine.” 
Conn. Gen. Stat. § 12-40a(b). Assessors cannot practice in Connecticut without this certification. 
 
I trust this opinion is responsive to your request. 
 

Very truly yours, 
 

  
 
WILLIAM TONG 




