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Elimination of Paper Claims FAQ  
 

ATTENTION PROVIDERS: This Frequently Asked Question (FAQ) document has been 
developed to provide answers to commonly asked questions regarding Provider 
Bulletin PB16-31 - Elimination of Paper Claims Notification, which was recently 
published.  This document is intended to assist providers, but is not an all-inclusive 
document.  Further information may be found in Chapter 5, Chapter 8 and Chapter 
11 of the Provider Manuals.  The Provider Manual chapters may be accessed by going 
to www.ctdssmap.com: 1) select Information and then 2) Publications.  If your 
question is not answered by reviewing these documents, please call the Provider 
Assistance Center at 1-800-842-8440. 

 

FAQ 

Q: Are there any exceptions to this requirement? 

Q: What is the electronic claim attachments process for this update? 

Q: What is the process for appeals and corrected claims? 

Q: Does this apply to both participating and non-participating providers? 

Q: What is the process for Institutional and Professional claims? 

Q: Is re-enrollment required? Or enrollment for providers who have not 
enrolled in e-claims? 

Q: Is the payer ID staying the same?  

Q: For providers who can still submit paper claims what is the address they will 
be sent to? 

Q: Are tertiary claims going to be accepted on paper? 

Q: What are your plans in regards to attachments (paper, fax, etc.?  Should 
these be mailed, faxed?  What is the address/ number this should be sent 
to? 

Q: Do you accept ANSI 275 attachment process? 

Q: What will happen if a paper claim is received at Hewlett Packard 
Enterprise on or after October 1, 2016? 

Q:  I currently submit paper claims, what are my options? 

Q:  Will there be any training offered to providers? 
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Q: Are there are any exceptions to this requirement?  

A: Yes.  Claims submitted by Out-of-state (OOS) providers or claims submitted 
for an edit override, such as timely filing, can be submitted via a paper claim.  
Please note: with the exception of Medicare crossover claims and commercial 
insurance attachments needed to override timely filing, no other attachments 
are required.  

 

Q: What is the electronic claim attachments process for this update? 

A: CT Medicaid does not currently require a claim attachment to process an 
electronic claim.  

 

Q: What is the process for appeals and corrected claims?  

A: Adjusted claims should be submitted electronically.  Please note that 
providers have one (1) year* from the date of the most recent remittance advice 
(RA) indicating a denial to resubmit the claim, provided the denial was not for 
timely filing to make an adjustment to increase units.  

*Please note:  Providers have 120 days to resubmit for HUSKY A and B Behavioral 
Health services. 

If an adjustment to increase payment is made after the one (1) year deadline, 
then the entire claim will be denied for timely filing and the money will be 
recouped.  

Claim adjustments resulting in a decreased payment can be made at any time 
regardless of the original paid date. 

For instructions specific to Behavioral Health claims please see chapter 5 of the 
Provider Manuals.  

 

Q: Does this apply to both participating and non-participating providers?  

A: CT Medicaid only pays participating providers.  Non-participating provider 
claims will be denied regardless of how the claim is submitted.   

 

Q: What is the process for institutional and professional claims?  

A: All claims must be submitted electronically.  The instructions for claims can 
be found at www.ctdssmap.com in the Internet Claims Submission FAQ found 
here.  Please see information regarding exceptions above. 

 

http://www.ctdssmap.com/
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Q: Is re-enrollment required?  Or enrollment for providers who have not 
enrolled in e-claims?  

A: No, re-enrollment is not required to become an electronic biller.  For 
information on electronic billing options, providers should review Provider 
Bulletin 2016-31.  Additional resources can be found at www.ctdssmap.com in 
Provider Manuals Chapters 5, 6, 8 and 11, and at the Internet Claims Submission 
FAQ which can be found by going to 1) Publications, 2) Claims Processing 
Information and then 3) Internet Claims Submission FAQ. 

 

Q: Is the payer ID staying the same?  

A:  There are no changes to the electronic claim submission process.  For those 
exceptions, the billing address can be found in the applicable Provider Manual, 
Chapter 1.  

 

Q: For providers who can still submit paper claims, what is the address they 
should be sent to? 

A: The appropriate mailing address for each submission type can be found at 
www.ctdssmap.com in Chapter 1 of the Provider Manuals.  

 

Q: Are tertiary claims going to be accepted on paper?  

A: No, tertiary claims should be submitted electronically.  For further 
information regarding tertiary claims, please review the Provider Manual, 
Chapter 11. 

 

Q: What are your plans in regards to attachments (paper, fax, etc.)?  Should 
these be mailed, faxed?  What is the address/number this should be sent to?  

A: CT Medicaid does not require any attachments to process an electronic claim.  

B: Sterilization/hysterectomy consent forms do not need to be attached to the 
claim for processing and should be mailed separately to Hewlett Packard 
Enterprise.    

 

Q: Do you accept the ANSI 275 attachment process?  

A: CT Medicaid does not require any attachments to process an electronic claim. 
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Q: What will happen if a paper claim is received at Hewlett Packard 
Enterprise on or after October 1, 2016?  

A: The paper claim will be returned to the provider’s billing address that was 
submitted on the claim. 

 

Q:  I currently submit paper claims, what are my options? 

A: Providers are encouraged to check with their claim vendors in order to begin 
preparing for this transition by ensuring that all claims are submitted to 
Hewlett Packard Enterprise electronically, using the ASC X12N 837 Health Care 
Claim or through the Provider Secure Web Portal at www.ctdssmap.com.   

 

Q:  Will there be any training offered to providers? 

A:  Yes, Hewlett Packard Enterprise will offer a number of Refresher Provider 
Workshops and Web Claim Submission training sessions over the summer months.  
Invitations will be sent to providers as the dates become available.  As always, 
providers are encouraged to check the Provider Training page to review what 
Provider Workshops are currently available for providers.  To access the Provider 
Training page, please click on the following link: 

Provider Training 

https://www.ctdssmap.com/CTPortal/portals/0/StaticContent/Publications/Provider_Training.pdf

