MEMORANDUM

TO: Michael A. Kleiner, Director
Office of Emergency Medical Services
Department of Public Health and Addiction Services
150 Washington Street

FROM: Jane D. Comerford

Assistant Attorney-General g s

Office of the Attorney General
55 Elm Street, Fourth Floor

RE: Authority to Act of Emergency Medical Technicians

DATE: May 13, 1994

This is an informal response to your request for
clarification of a formal opinion issued by this office to
commissioner Susan Addiss, DPHAS, on December 30, 1991 regarding
emergency medical personnel. A copy 1is attached. We will
address your questlons in the order presented. '

1. Training

- You have indicated that training courses at the EMT and
EMT-P (Paramedic) level routinely include clinical phases of
nands-on application of learned skills in a hospital setting.
Although EMT courses restrict this clinical phase to emergency
departments, paramedic training normally includes rounds in other
departments of the hospital, including surgery, obstetrics, etc.
Such rounds allow for the student to demonstrate the ability to
apply techniques which have been learned in the classroom prior
to being assigned to an internship in the field setting. The

clinical in-hospital training has traditionally been conducted '

under the control and authority of the physicians responsible for

each department. You have asked whether the formal opinion’

legally precludes such training.

The opinion to which you refer concluded that emergency

medical personnel are prohibited from acting in such capacity

independently of the emergency medial services system. See
attached. Thus, emergency medical services personnel may not
render treatment to persons other than in their relationship to
an emergency medical services provider or emergency medical
services facilities, including emergency room fac111t1es.

‘As mentioned in the formal opinion, Conn. Gen. Stat. § 20-9
provides who may practice medicine or surgery in this state.
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trained in cardiopulmonary resuscitation in accordance
with the standards set forth by the American Red Cross
or American Heart Association, who, voluntarily and
gqratuitously and other than in the ordinary course of
his employvment or practice, renders emergency medical
or professional assistance to a person in need
thereof, shall not be liable to such person assisted
for civil damages for any. personal injuries which
result from acts or omissions by such person in
rendering the emergency care, which may constitute
ordinary negligence. The immunity provided in this
subsection does not apply to acts or omissions
constituting gross, willful or wanton negligence.

(b) ... ambulance personnel, who has completed a
course in first aid offered by the American Red Cross,
the American Heart Association, the National Ski
Patrol, the department of public health and addiction
services or any director of health, as certified by
the agency or director of health offering the course,
and who renders emergency first aid to a person in
need thereof, shall not be liable to such person
assisted for civil damages for any personal injuries
which result from acts or -omissions by such person in
rendering the emergency first aid, which nmay
constitute ordinary negligence ... The immunity
provided in this subsection does not apply to acts or
omissions constituting gross, willful or wanton
negligence (emphasis added). ‘

Negligence has long been defined as ”the failure to use that
degree of care for the protection of another that the ordinarily
reasonably careful and prudent [person] would use under like
circumstances.” Brown v. Branford, 12 Conn. App. 106, 108
(1987). 7It signifies a ‘want of care in the performance of an
act, by one having no positive intention to injury the person
complaining of it’”. Id. (Citation omitted). It is this
ordinary negligence which is protected under the Good Samaritan
Law. 7”Willful” or #"wanton” negligence, is more than ordinary
negligence. Wanton misconduct ”’is such conduct as indicates a
reckless disregard of the just rights or safety of others or of
the consequences of action.’” Id. (citation omitted). 1/ Gross

1/ Recklessness, sometimes referred to as wanton or willful
misconduct, describes conduct by one who :

Footnote continued on next page.
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Treatment rendered by emergency medical personnel independently
of the emergency medical services system renders such personnel
subject to a violation of section 20-9 for practicing medicine
without a license. We opined that this would apply to emergency
medical personnel employed in hospital settings outside emergency
room facilities.

We note that section 20-9 provides that the proscriptions
contained therein shall not apply ”to any student enrolled in an
accredited ~physician assistant program who is performing such
work as is incidental to his course of study.” No such express
statutory exception exists for emergency medical personnel in
hospital settings not within emergency roonm facilities.
Likewise, various statutes addressing other practitioners contain
similar provisions regarding permitted practices in the
respective fields. See, e.g., Conn. Gen. Stat. § 20-101
(nurses); § 20-123 (dentists); § 20-123 (dental hygienists); §
20-74 (physical therapists); § 20-74 (occupational therapists);
§20~147a (opticians).

No such provision exists for those engaged in paramedic
training programs. Without such specific statutory authority,
such training is precluded.

2. Authority to Act/Off-duty Personnel

You have indicated that frequently, persons trained to one
of the above levels, i.e. EMT or EMT-P will encounter situations
when off-duty (such as traffic accidents) where a patient is in
need of medical assistance. You have  assumed that, in such
cases, rescuers are protected by the principals of the Good
Samaritan Act, Conn. Gen. Stat. § 52-557b. You have further
assumed that, in the case of paramedics, such treatment would
need to be restricted to those interventions which do not
routinely require medical direction, such as control of

hemorrhage and splinting; the types of interventions which,

theoretically, could be provided by any lay person. You have
asked whether trained EMS personnel are afforded the same legal
protection as a lay person when they intervene while off-duty.

The prohibitions regarding who may practice medicine and
surgery do not apply ”to any person who furnishes medical or
surgical assistance in cases of sudden emergency.” Conn. Gen.
Stat. § 20-9. The Good Samaritan Law, Conn. Gen. Stat.
§ 52-557b, also provides, in pertinent part:

(a) ... a_medical technician or any person
operating a cardiopulmonary resuscitator or a person
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negligence ~#is found in the failure to exercise a slight degree
of care as opposed to the ordinary duty of reasonable care by
which ordinary negligence is measured.” Stanulonis v. Marzec,
649 F. Supp. 1536, 1543 (D. Conn. 1986).

That care which is due is always predicated on the existing
- circumstances of a particular case.... ROY V. Friedman Equipment
Co., 147 Conn. 121, 124 (1960). These above concepts apply to
lay persons and trained EMS personnel alike. Due to the variety
of circumstances which constantly arise, it is impossible to
formulate a rule that will prescribe what particular conduct of
the person involved shall be consistent with what a person of
ordinary prudence would do under like circumstances. 57A Am.
Jur. 2d Negligence § 214. According to the Restatement of Torts
2d, § 323, Comment b, one who gratuitously renders assistance to
another is not subject to liability for his failure to have the
competence or to exercise the skill normally required of persons
doing such acts, if the other who accepts the services is aware,
where possible, through information given Dby the person
rendering assistance or otherwise, of . his incompetence.
However, a gratuitous offer to render services may carry with it
a representation of some skill and competence; and if the actor
realizes or should realize that his competence and skill are
subnormal, he must exercise reasonable -care to inform the other,
where possible.  Generally, in order for liability to occur under
a Good Samaritan Act, the actor must have undertaken to render a
service to the injured party and this service must have either
increased the risk of injury to the person or caused that person
to rely on proper performance of the service. 57A Am. Jur. 24

Footnote continued from previous page.

does an act or intentionally fails to do an act which
it is his duty to [another] ... to do, knowing or
having reason to know of facts which would lead a
reasonable man to realize, not only that his conduct
creates an unreasonable risk of physical harm to
another, but also that such risk is substantially
greater than that which is necessary to make his
conduct negligent. ' -

Stanulonis v. Marzec, 649 F. Supp. 1536, 1543 (D. Conn. 1986)
(quoting Restatement (Second) on Torts, Section 500 (1965 & App.
1975)) . -
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Negligence § 113 (citing United Scottish Insurance v. United
States, 692 F.2d 1209, 1210 (9th air. 1982), rev’d on other
grounds, 467 U.S. 797 (1984)).

Therefore, in 1light of the foregoing and the language
contained within section 52-557b we conclude as follows. Under
section 52-557b(b), where, as Yyou have assumed, ., ftreatment
rendered encompasses interventions which do not routinely require
medical direction and are the type of interventions which,
theoretically, could be provided by any lay person, i.e. first

aid, ambulance personnel who have completed a course in first aid -

would be afforded the same legal protections noted above as a lay
person when they intervene off-duty. Under section 52-557b(a),
medical technicians or persons trained in cardiopulmonary
resuscitation who render emergency medical or professional
assistance to a person in need would also be afforded the same
.legal protections as a lay person when they intervene off-duty
provided they act in accordance with their level of training and
utilize the standard of care appropriate to that level.

3. Authority to Act/On-duty Ancillary Personnel

You have indicated that many employees of local police and
fire departments which are not licensed or certified by OEMS as
EMS provider organizations have ‘personnel trained as MRTs -or
EMTs. During the course of their activities, such personnel
often find themselves at a scene where a patient is in need of
medical assistance and the certified or licensed EMS provider has
not yet arrived. Some examples of this situation include fire
scenes where a person has been burned or is suffering from smoke
inhalation and traffic accidents to which police have responded.
The types of treatments that would be provided are those which
could be provided by any bystander who chose to intervene.

You have asked whether on-duty ancillary personnel who
routinely respond to scenes which may involve patients are
legally able to provide first aid levels of care pending the
arrival of the certified or licensed EMS provider. If so, are
such personnel also afforded the same levels of legal protection
as off-duty personnel acting as nGood Samaritans.”

Again, it is our opinion that Conn. Gen. Stat. § 20-9 and
the prohibition against practicing medicine without a license

would not apply to instances where assistance is provided in
cases of sudden emergency. See Conn. Gen. Stat. § 20~9.

Further, Conn. Gen. Stat. § 52-557b(b), noted above, also
provides protection to 7[a] paid or volunteer fireman or
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policeman ... who has completed a course in first aid ... and who
renders emergency first aid to a person in need thereof....” 2/
There is no provision, as contained in section 52-5537b(a), which
requires that such activity be done #yoluntarily and gratuitously
and other than in the ordinary course of his employment or
practice.” Thus, it is our informal advice that the protections
of subsection (b) would apply to employees of .local police and
fire departments who have completed a first "aid course which
comports with the requirements of subsection (b) and who render’
emergency first aid while on duty. However, as this question
concerns employees of local police and fire departments which are
not licensed or certified by OEMS as EMS provider organizations,
it should be addressed by town counsel for the localities in
which these ancillary personnel are situated.

4. Related Employment

You have indicated that the formal opinion referenced above
concludes that off-duty employment for trained emergency medical
personnel in such capacities as first aid officers standing by at
public events, etc. is in vieolation of . Conn. Agencies Regq.
§ 19a-179-12(b). You have also indicated that this section
'specifies the types of advanced, invasive procedures which are
authorized when performed under medical control, but does not
address procedures which do not require medical control, such as
simple first aid interventions.

You have asked whether, if medically trained emergency ‘care
personnel such as MRTs and EMTs cannot seek related employment as
nfirst aid” providers who are responsible only. for providing
pasic treatments which do not require medical control (i.e.,
bleeding control, bandaging), the organizers of such events must
employ only licensed practitioners such as physicians for this
function.

First, we must point out that, as written, Conn. Agencies
Regs. § 19a-179-12(b) addresses the types of medical care

2/ subsection (b) also provides that

[n]o paid or volunteer fireman, policeman or
ambulance personnel who forcibly enters the
residence of any person in order to render
emergency first aid to a person whom he reasonably
believes to be in need thereof shall be liable to
such person for civil damages incurred as a result
of such entry. ’
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treatments that may be performed under medical control by
certified MIC personnel functioning with an approved MICs or
persons other than certified MIC personnel who function with an
approved MICs. Thus, you are correct when you state that this
section specifies the types of advanced, invasive procedures
which are authorized when performed under medlcal control.

However, Conn. Aggnéies Reg. § 19a-179-9 entitled
mSpecifically prohibited acts,” provides in subsection (i)' that

[njJo person, regardless of certification shall
independently perform treatment methods identified in
§ 19a-179-12(b) unless acting as part of the emergency
medical services systen in accordance with
§ 19a-179-12 (emphasis added).

Those treatment methods identified in section 19a-~179-12(b) are
the following:

(1) administer intravenous solutions;
(ii) apply pneumatic antishock garment;

(iii) perform pulmonary ventilation by esophageal
obturator airway or esophageal-gastric tube
airway or by intubation;

(iv) administer parenteral medication included in
approved protocols; ’

(v) ~ perform cardiac defibrillation;

(vi) perform other procedures and treatments as
' indicated by patient need when consistent with
training and ability and protocols.

Section 19a-179-9(i) does not contain any provision regarding
medical control. Therefore, this section prohibits the
independent performance of the above-identified treatment methods
whether or not performed under medical control.

As to whether the organizers of such events employ only
licensed practitioners such as physicians to act as ~”first aid~”
providers at public events, we again look to Conn. Gen. Stat.
§ 20-9 which provides as follows:

No person shall, for compensation, gain or reward,
received or expected, diagnose, treat, operate for or




prescribe for _any injurv, deformity, ailment or
disease, actual or imaginary, of another person, or
practice surgery, until he has obtained such a license
as provided in section 20-10 and then only in the kind
or branch of practice stated in such license; ...
(emphasis added).

Wwhile section 20-5 " exempts persons who furnish medical “or
surgical assistance in cases of sudden emergency, given .the
circumstances wherein personnel are specifically enlisted to be
present at publlc events in anticipation of rendering first aid
assistance, it is our opinion that this exception would not be
applicable to the circumstances you have presented. It is
generally understood that an emergency is something which
reasonably may not be anticipated. See Black’s Law Dictionary at
p. 522 (6th ed.). Thus, a mere nece551ty for quick action does
not constitute an emergency where the situation calling for such
action is one which reasonably should have been anticipated and
which the person rendering assistance should have -been prepared
to neet. See, e.g., Kuist v. Curran, 116 C.A.2d 404, 253 P.2d
681, 685; State v. Graves, 119 Vt. 205, 122 A.2d 840, 846
(1956). 3/ Therefore, under the circumstances you ,.have
presented, only those individuals who possess a license as
prov1dea in. Section 20~10 or otherwise come within the parameters
of section 20-9 may be so employed.

‘ We trust the foregoing answers your concerns. Please be
advised that this is an informal advice of the undersigned and
should not be construed as a formal opinion of the Attorney

General.
Jane D. ;omerfor
Assistant Attorn General
JDC:1mg

3/For instance, a bank is not entitled to claim an emergency
existed where an employee was injured by a shot fired by an
off-duty police officer during a robbery since the p0551b111ty of
a bank robbery cannot be said to be an emergeacy that is not
anticipated. See 57A Am. Jur. 2d Negligence § 227.




