
From: Bunnell, Ross <Ross.Bunnell@ct.gov>  
Sent: Friday, March 20, 2020 3:10 PM 
To: 'George.Vassallo@pfizer.com' <George.Vassallo@pfizer.com> 
Subject: FW: Compliance Question regarding COVID 19  
 
George: 
 
The issue of compliance with the 90-day accumulation time limits for hazardous waste generators has 
come to our attention, and we are currently coordinating with staff at EPA Headquarters and EPA 
Region 1 on this issue. This coordination may result in the formulation of some sort of temporary relief 
from the accumulation time requirement. If so, we will get back to you and advise you accordingly.  
 
Until then, you have the option of requesting an extension of your accumulation time limit for up to 30 
days as provided by RCSA Section 22a-449(c)-102(a)(2)(L) incorporating 40 CFR 262.34(b) with specified 
changes. This provision of the hazardous waste regulations allows DEEP to approve such requests when 
hazardous wastes must remain on-site for longer than 90 days due to “temporary, unforeseen, and 
unavoidable circumstances.” 
 
If you wish to submit an extension request, you may do so by submitting a letter to us via email for our 
consideration. You can send such an email to our Division Director, Robert Isner, at robert.isner@ct.gov. 
If it would be difficult for you to submit an actual letter (e.g., lack of access to the office to print out, 
sign, or scan a signed letter, etc.), you may submit your request for an extension via email, explaining 
why you are submitting it via email and why your circumstances meet the “temporary, unforeseen and 
unavoidable” criteria referenced above. DEEP understands the challenges arising from COVID-19, and 
will work with EPA and other states on appropriate relief that furthers the objective of protecting 
human health and the environment. 
 
Regarding the weekly inspection requirement, there is no regulatory provision to address your situation 
like there is for the accumulation time limit extension described above. One option, if you can manage 
it, is to ship all of your 90-day accumulation waste off-site. If so, there would be no weekly inspections 
to conduct. Note that wastes in satellite accumulation areas need not be shipped off-site under this 
scenario, since they are not subject to hazardous waste inspection requirements. If this is not possible, 
and there is a period of time where there are no qualified staff at the site to conduct the weekly 
inspections, you can send us a letter requesting relief from the inspection requirement on a temporary 
basis for our consideration. As noted above, if it is difficult for you to submit an actual letter, you may 
submit an email instead. We understand the unique dilemmas that the current situation with the 
COVID-19 virus presents, and expect to accommodate requests such as this to the best of our ability. 
 
Again, as noted above, we are coordinating with EPA on these kinds of issues, and will inform you of any 
developments coming down from EPA. 
 
Ross Bunnell 
Senior Sanitary Engineer 
Waste Engineering & Enforcement Division 
Bureau of Materials Management and Compliance Assurance 
Connecticut Department of Energy and Environmental Protection 
79 Elm Street, Hartford, CT 06105-5127 
P: 860.424.3274F: 860.424-4059 E: ross.bunnell@ct.gov  
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www.ct.gov/deep 
 
Conserving, improving and protecting our natural resources and environment; 
Ensuring a clean, affordable, reliable, and sustainable energy supply. 
 
_____________________________________________________________________________________ 
 
From: Vassallo, George L <George.Vassallo@pfizer.com>  
Sent: Thursday, March 19, 2020 12:33 PM 
To: Latham, Mark <Mark.Latham@ct.gov>; Bunnell, Ross <Ross.Bunnell@ct.gov> 
Subject: Compliance Question regarding COVID 19  
 
Mark/Ross, 
 
Good afternoon, I hope this email finds you well. 
 
I working to make advance planning for my facility in the event that the current COVID 19 
Pandemic requires quarantine. In the event that my site goes into a shuttered operation what 
will be expected of LQGs to continue weekly inspections and 90 day storage compliance?  
 
I’ve dealt with a number of issues over my 30 + years with RCRA compliance, but this is a first. 
 
Appreciate your feedback! 
 
George L. Vassallo, CHMM CDGP 
Manager, Regulated Waste Lead 
Dangerous Goods Administrator 
Pfizer Global Research & Development /Global Workplace Solutions / EHS 
445 Eastern Point Road |MS 9090-069 / Groton, CT 06340 
office: 860-441-3976 cell: 860-287-1231 email: george.vassallo@pfizer.com 
 Please consider the environment before printing this e-mail.  
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