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November 18, 2008 
 
The following is offered in response to your email dated November 13, 2008 in 
which you seek a formal interpretation.  This question would apply to Section 
1009.11.2, of the 2003 International Building Code portion of the 2005 State 
Building Code. 
 
Question:  Is an intermediate handrail required for an egress stair which is 

nominally nine feet wide with all of this width required to meet the 
required occupant load, i.e., our required egress width is the width of 
the stair? 

 
Answer: Yes Section 1009.11.2 requires an intermediate handrail so that all 

portions of the stairway width required for egress capacity are within 
thirty inches of a handrail.  An intermediate handrail is needed for this 
nine foot wide stair to accommodate the occupant loading capacity of 
the stair. 
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