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On October 29, 1997, Sprint Spectrum L.P. (Sprint Spectrum) requested a declaratory ruling, pursuant to Sections 16-50j-38, 39, and 40 of the Regulations of Connecticut State Agencies, regarding the applicability of General Statutes § 16-50i(a) to Sprint Spectrum.  Sprint Spectrum is the general partner and agent of Wireless Co. L.P., which has been granted licenses to provide Commercial Mobile Radio Services using Personal Communications Service (PCS) technology.  Sprint Spectrum requests that the Council rule on the following questions:





As a provider of PCS services, do Sprint Spectrum’s telecommunications towers and associated telecommunications equipment constitute “facilities” as defined in General Statutes § 16-50i(a)(6), or any other section of § 16-50i(a)?





Does the fact that Sprint Spectrum has been certified by the Department of Public Utility Control to provide intrastate telecommunications services (under the provisions of section 16-247c) bring its towers and associated equipment within the intent of the Legislature to define “facilities” under General Statutes § 16-50i(a)(6) to include licensed intrastate telecommunications providers?





Does the amendment to the Code of Federal Regulations to add new categories of wireless providers under part 24 of Title 47 bring Sprint Spectrum’s towers and associated equipment within the definition of “facilities”?





The Connecticut Siting Council (Council) appreciates the concerns of Sprint Spectrum to clarify the Council’s interpretation of “facility” under the jurisdiction of the Council.  The Council endeavors to treat all providers of services under its jurisdiction without discrimination, consistent with both State and federal law.  Our goal is to protect the public and environment by preventing the construction of unnecessary facilities through the sharing of telecommunications towers, while efficiently regulating the siting of new facilities needed to provide necessary telecommunications services.





The Connecticut General Assembly has limited the Council’s jurisdiction to certain statutorily defined facilities.  Specifically, General Statutes ( 16-50i(a) defines “facility” as certain electric, transmission and telecommunications structures, including “(5) such community antenna television towers and head-end structures, including associated equipment, which may have a substantial adverse environmental effect, as said council shall, by regulation, prescribe; and (6) such telecommunication towers, including associated telecommunications equipment, owned or operated by the state, a public service company, as defined in section 16-1, or a person, firm or corporation certified by the Department of Public Utility Control to provide intrastate telecommunications services pursuant to sections 16-247f to 16-247h, inclusive, or used in a cellular system, as defined in the Code of Federal Regulations Title 47, Part 22, as amended, which may have a substantial adverse environmental effect, as said council shall, by regulation, prescribe;”. As an administrative agency, the Council has no authority to expand the definition of facility beyond its statutory scope.  With this basic premise in mind, each of the questions posed by Sprint Spectrum are answered as follows:





Petition for declaratory ruling question 1,





	“As a provider of PCS services, do Sprint Spectrum’s telecommunications towers and associated telecommunications equipment constitute “facilities” as defined in General Statutes ( 16-50i (a)(6), or any other section of ( 16-50i (a)?”





No, except as provided in response to question 2 of this declaratory ruling.  The Council has consistently interpreted ( 16-50i(a) as not including towers and associated equipment used for the provision of PCS.  The Council is fully aware of the provisions of ( 704 of the Federal Telecommunications Act of 1996, and in particular the prohibition against “unreasonably discriminate[ing]” among providers of functionally equivalent services.  However, towers used to provide PCS do not come within the scope of a fair interpretation of any of the categories in the statutory definition of “facility”.





Petition for declaratory ruling question 2,





	“Does the fact that Sprint Spectrum has been certified by the Department of Public Utility Control to provide intrastate telecommunications services (under the provisions of section 16-247c) bring its towers and associated equipment within the intent of the Legislature to define “facilities” under General Statutes ( 16-50i (a)(6) to include licensed intrastate telecommunications providers?”





Yes, but only for the limited purpose of providing intrastate “wireline” telecommunications services within the meaning of (( 16-247f to 16-247h.  As part of Public Act 94-74, the statutory definition of “facility” in ( 16-50i(a) was amended to include “a person, firm, or corporation certified by the Department of Public Utility Control to provide intrastate telecommunications services pursuant to sections 16-247f to 16-247h, inclusive.”  The purpose of this amendment was not to bring PCS towers under the Council’s jurisdiction.  Instead, Public Act 94-74 was part of a broader legislative package relating to significant changes in the DPUC’s economic regulation of telecommunication services.  A principal component of the new framework was the certification of providers of intrastate telecommunications services that would compete with incumbent telephone companies.  The purpose of the amendment to ( 16-50i(a) in Public Act 94-74 was to ensure equivalent regulatory treatment of certified intrastate providers with the existing incumbent telephone companies, which were already under the Council’s jurisdiction by virtue of being a public service company as defined in ( 16-1.  The statutory basis for this new regulatory framework is found in General Statutes (( 16-247f through 16-247h, which is referenced in ( 16-50i(a)’s definition of facility.





PCS is not intrastate telecommunications service within the meaning of (( 16-247f through 16-247h.  See General Statutes ( 16-247c(a).  However, to the extent that Sprint Spectrum, as a certified provider of intrastate telecommunications services, owns or operates towers or associated equipment for the purpose of providing intrastate telecommunications services within the meaning of (( 16-247f through 16-247h, such towers and associated equipment would be facilities under the Council’s jurisdiction.





Petition for declaratory ruling question 3,





	Does the amendment of the Code of Federal Regulations to add new categories of wireless providers under part 24 of Title 47 bring Sprint Spectrum’s towers and associated equipment within the definition of “facilities”?





No, the statutory definition of “facility” explicitly references Title 47, Part 22 of the Code of Federal Regulations in connection with towers used in a cellular system.  The provisions of the federal regulations in Part 22 pertain only to cellular telecommunications.  While it is true that new provisions in Part 20 and 24 were promulgated by the Federal Communications Commission, those changes do not alter the fact that Part 22 is limited to cellular and that the reference in the statutory definition of “facility” is limited to Part 22.  The Council cannot interpret the plain language of ( 16-50i(a) to encompass Part 20, which involves commercial mobile service generally, or Part 24, which involves with PCS specifically. 
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