Opportunity + Guidance « Support

Division of Occupational Safety and Health
Occupational Safety and Health Statisiics
Occupational Health Clinics

February 25, 2013

Mr. Adam Piskura, Director

Connecticut Fire Academy

Department of Emergency Services and Public Protection
34 Perimeter Road

Windsor Locks, CT 06096-1069

- Dear Mr. Piskura:

This letter is intended to address concerns regarding the Introduction to the Fire Service
camp held at the Connecticut Fire Academy. This office has determined that attendees of
this camp are not covered by the provisions of the Connecticut Occupational Safety and
Health (CONN-OSHA) Act. Section 31-367 of the CONN-OSHA Act defines an
employee as any person engaged in service to an employer in a business of his employer.

As long as campers/attendees are recetving information and education at the academy and
are not engaged in service to their respective fire departments, they would not be covered
by the Act while attending your department’s camp as there would be no
employer/employee relationship.

Within their rcspéctive fire departments, however, if the youths were {0 be exposed to
hazards or injured during their department’s training, on a fire ground, etc. they would be
covered by the Connecticut Occupational Safety and Health Act.

Hopefully [ have answered your questions and concerns. If you have further questions,
please feel free to contact me at (860) 263-6929.

Very truly yours,

Kenneth C. Tucker, III
Director

cc: Jeffrey Morrissette, Connecticut Fire Academy Administrator
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